Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του κοροναϊού


Ένα πειραματικό φάρμακο, που έχει δοκιμαστεί σε καρκίνο και AIDS, κατάφερε να οδηγήσει σε αποσωλήνωση ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση μέσα σε 4 εβδομάδες!

Πρόκειται για την ουσία Leronlimab, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας CytoDyn. Στην Νέα Υόρκη, δόθηκε αρχικά σε 10 άτομα, που ήταν ένα βήμα πριν καταλήξουν και τα αποτελέσματα ήταν τόσο καλά ώστε μέσα σε 3 ημέρες βελτιώθηκαν όλοι οι δείκτες φλεγμονής. Μάλιστα, δύο ασθενείς είχαν τόσο μεγάλη βελτίωση που κατάφεραν να αποσωληνωθούν.

Αρχικές μελέτες δείχνουν ότι το Leronlimab μπορεί να μειώσει τη γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, που μπορεί να προκληθεί από τη μόλυνση από τον νέο κοροναϊό. Οι καταιγίδες κυτοκινών μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά πνευμονία και τελικά στο θάνατο.

«Μία μελέτη στην Κίνα δείχνει ότι το ποσοστό θανάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση είναι περισσότερο από 85%. Συνεπώς, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει αυτόν τον πληθυσμό των ασθενών», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CytoDyn, Nader Pourhassan στην εφημερίδα New York Post.

Η εταιρεία είναι σε άμεση συνεργασία με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης. Ήδη, ξεκινά τώρα μία μελέτη φάσης ΙΙ (σε 75 άτομα από 10 νοσοκομεία) και ακολουθεί άλλη μελέτη φάσης ΙΙΙ (σε 342 ασθενείς).

Το τελικό σημείο της διπλά τυφλής μελέτης θα είναι το ποσοστό θνητότητας μετά από 14 ημέρες θεραπείας. Το Leronlimab χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα. Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι εντός του Μαΐου θα έχουμε αποτελέσματα.

Το Leronlimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει τον CCR5, έναν κυτταρικό υποδοχέα που είναι σημαντικός στη μόλυνση από τον ιό HIV, σε μεταστάσεις όγκων και άλλες ασθένειες. Μέχρι σήμερα, είχε ολοκληρώσει 9 κλινικές δοκιμές σε περισσότερα από 800 άτομα για άλλες ασθένειες, πλην του COVID-19. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

9 views0 comments