Νέα θεραπεία για COVID-19 ερευνούν CSL Behring και SAB

Θα τεθεί σε κλινική αξιολόγηση το καλοκαίρι.

Οι εταιρείες CSL Behring και SAB Biotherapeutics ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τη νόσο COVID-19. Η θεραπεία φέρει την κωδική ονομασία SAB-185 και αφορά σε ανθρώπινα πολυκλωνικά αντισώματα, που στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2.

Αναπτύχθηκε με βάση την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της εταιρίας SAB και θα τεθεί σε κλινική αξιολόγηση το καλοκαίρι. Η υποψήφια θεραπεία θα παραχθεί από την πλατφόρμα DiversitAb της SAB, που εξειδικεύεται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπινων πολυκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία στοχεύουν ειδικά τον SARS-CoV-2.

Η νέα προσέγγιση της SAB, με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών για την παραγωγή αμιγώς ανθρώπινων αντισωμάτων, καθιστά για πρώτη φορά δυνατή, μια αξιόπιστη -μεγάλης κλίμακας- παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας. Η επιστημονική προσέγγιση της SAB κατάφερε να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας ανοσοθεραπείας για τη νόσο COVID-19 που εμφανίζει την ίδια φυσική ανοσοαπόκριση στην καταπολέμηση της νόσου, όπως αυτή που εμφανίζουν οι ασθενείς, που έχουν αναρρώσει και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης.

«Σύντομα, η νέα πλατφόρμα παραγωγής ανοσοθεραπειών της SAB Biotherapeutics αναμένεται να φέρει μια νέα, καινοτόμο λύση για την άμεση αντιμετώπιση της νόσου, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου πλάσματος. Η θεραπεία αυτή προσθέτει διαφορετική διάσταση στην προσπάθεια της συμμαχίας των εταιρειών που εξειδικεύονται στο πλάσμα, για τη δημιουργία υπεράνοσης θεραπείας που προέρχεται από το πλάσμα, και η οποία ξεκίνησε πρόσφατα με την κρίση της νόσου COVID-19. Σε μελλοντικές πανδημίες, η πλατφόρμα που ανέπτυξε η SAB μπορεί να μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε ακόμη ταχύτερα στις ανάγκες των ασθενών», δήλωσε ο Bill Mezzanotte, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης της CSL Behring.

Δείτε ακόμη: Πέντε κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα για τον κοροναϊό

«Οι ανοσοθεραπείες υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας ενισχύουν τη φυσική ανοσολογική απόκριση παρέχοντας έτσι μια εξειδικευμένη λύση στον αγώνα κατά της πολυπλοκότητας, της ποικιλομορφίας και της μετάλλαξης μιας νόσου. Έχουμε μια επιτυχημένη προκλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS και SARS, με την δική μας πλατφόρμα παραγωγής αντισωμάτων και εκτιμούμε ότι η συνεργασία με τη CSL Behring, έναν παγκόσμιο ηγέτη στις βιοθεραπείες, θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη μιας ανοσοθεραπείας κατά της νόσου COVID-19 και θα διαμορφώσει το πλαίσιο για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων στο μέλλον», δήλωσε ο Eddie J. Sullivan, πρόεδρος και συνιδρυτής της SAB Biotherapeutics.

Η CSL Behring συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος που ξεκίνησε από τη SAB, με στόχο οι 2 εταιρείες να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετώπισης της παγκόσμιας πανδημίας το συντομότερο δυνατό. Η SAB έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω σύμβασης με την Υπηρεσία Χημικής, Βιολογικής, Ακτινολογικής και Πυρηνικής Άμυνας (JPEO-CBRND) και την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) με στόχο την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών και των μελετών για την βιομηχανική παραγωγή της νέας υποψήφιας θεραπείας.

Στη συνέχεια, η CSL Behring θα διαθέσει την τεχνογνωσία και τους πόρους της στους τομείς των κλινικών μελετών, της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βιομηχανικής παραγωγής και του εφοδιασμού βιοθεραπειών, ώστε να διατεθεί στην αγορά η νέα θεραπεία το συντομότερο δυνατό, υπό όρους που θα συμφωνηθούν με την SAB.

Νωρίτερα φέτος, οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει τη συνεργασία τους για την αξιοποίηση της τεχνολογικής πλατφόρμας DiversitAb της SAB για την παραγωγή ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης G (IgG) και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση πολύπλοκων αυτοάνοσων, μολυσματικών και ιδιοπαθών ασθενειών. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

15 views0 comments