Νέα θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία MSD ανακοίνωσε ότι προχωρεί στις ΗΠΑ στην κατάθεση αίτησης έγκρισης για το φάρμακο Lynparza (olaparib) ως νέα θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.

Η αίτηση που έλαβε προτεραιότητα (Priority Review) βασίστηκε στα θετικά αποτελέσματα της μελέτης PAOLA-1, στην οποία ο συνδυασμός του Lynparza με το γνωστό Avastin (bevacizumab) της Roche, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή του θανάτου κατά 41%!

Περαιτέρω, στα δύο χρόνια μετά την έναρξη της δοκιμής, η διπλά τυφλή μελέτη διαπίστωσε ότι το 46% των ασθενών, που έλαβαν θεραπεία με το συνδυασμό των δύο φαρμάκων δεν εμφάνισε εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με το 28% των ασθενών που έλαβαν μόνο bevacizumab.

Το Lynparza, που είναι ο πρώτος στην τάξη αναστολέας PARP, εγκρίθηκε επίσης πρόσφατα στις ΗΠΑ ως θεραπεία συντήρησης πρώτης γραμμής του μεταλλαγμένου καρκίνου του παγκρέατος (με το γονίδιο BRCA), καθιστώντας το πρώτο του είδους του που εγκρίνεται στον καρκίνο του παγκρέατος.

Η PARP είναι μία πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επισκευή βλαβών του DNA που επέρχονται φυσικά στα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς του ενζύμου PARP ενδέχεται να εμποδίζουν την επισκευή αυτή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η 8η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, με διάγνωση περίπου 300.000 νέων περιπτώσεων και περίπου 185.000 θανάτους το 2018. Οι περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών (στάδιο ΙΙΙ ή IV) και έχουν πενταετή επιβίωση σε ποσοστό περίπου 30%.

Σήμερα, οι ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο καρκίνο των ωοθηκών αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση και 6-8 εβδομάδες χημειοθεραπείας. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, τελικά γίνονται ανθεκτικοί και η ασθένεια χαρακτηρίζεται από πολλαπλές υποτροπές. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα εδώ

3 views0 comments