Νέα θεραπεία βλαστοκυττάρων για τη νόσο covid19 ανακάλυψαν ερευνητές στο Αμπού Ντάμπι

Η θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή βλαστοκυττάρων από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και την επανεισαγωγή τους ως νεφελοποιημένη ομίχλη μετά την επανενεργοποίησή τους.

Μια ομάδα γιατρών και ερευνητών στο Κέντρο Βλαστoκυττάρων του Αμπού Ντάμπι, ADSCC, με επικεφαλής τον εφευρέτη και κύριο ερευνητή Δρ Yendry Ventura, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια μοναδική νέα θεραπεία για ασθενείς με COVID-19, η οποία όπως φαίνεται, βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό και να κάνει την ασθένεια λιγότερο επιβλαβή. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή βλαστoκυττάρων από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και την επανεισαγωγή τους ως νεφελοποιημένη ομίχλη μετά την επανενεργοποίησή τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας

Τα αρχικά αποτελέσματα από τη θεραπεία, που χορηγήθηκαν στα ΗΑΕ σε 73 ασθενείς με COVID-19 με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ήταν πολλά υποσχόμενα, με όλους τους ασθενείς να ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα ήταν προκαταρκτικά και χρειάστηκε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων.

Το ADSCC ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική και ασφαλής. «Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτιώθηκαν ταχύτερα από εκείνους που έλαβαν μόνο τη βασική/τυπική θεραπεία. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν θεραπεία με βλαστοκύτταρα παρουσίασαν κλινική βελτίωση εντός των πρώτων 4 ημερών της θεραπείας, όπως αποδεικνύεται από τη χαμηλή βαθμολογία σοβαρότητας. Η τυπική ομάδα θεραπείας χρειάστηκε 8 ημέρες για να δείξει παρόμοια ευρήματα» επεσήμανε η Δρ Fatema Alkaabi, συν-κύριος ερευνητής και ειδική αιματολόγος στο Sheikh Khalifa Medical City.

Για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, η διάρκεια της νοσηλείας για όσους έλαβαν θεραπεία με βλαστοκύτταρα ήταν 6 ημέρες κατά μέσο όρο -σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι μεταξύ παρόμοιων ασθενών που έλαβαν τη βασική θεραπεία, οι οποίοι πέρασαν κατά μέσο όρο 22 ημέρες στο νοσοκομείο.

Δείτε επίσης: Έρευνα:Τα lockdown ίσως έχουν αποτρέψει έως και 3 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη

Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που πήραν θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι 3,1 φορές πιο πιθανό να ανακάμψουν σε λιγότερο από 7 ημέρες από εκείνους που έλαβαν τη βασική θεραπεία ενώ, το 67% των ασθενών που πήραν θεραπεία με βλαστοκύτταρα η ανάκαμψη τους οφείλετε καθαρά σε αυτήν.

Πνευματικά δικαιώματα της θεραπείας

Το Κέντρο ADSCC ενημέρωσε επίσης, ότι είχε εξασφαλίσει προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνογνωσίας, για τη θεραπεία. Αυτό, του άνοιξε το δρόμο για να καταστήσει διαθέσιμες τις λεπτομέρειες της θεραπείας μέσω διακανονισμού αδειοδότησης μόλις είχε επίσημη έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΑΕ.

Η επιτυχία της μελέτης

Η επιβεβαίωση της επιτυχίας της θεραπείας περιελάμβανε την αντιστοίχιση των δεδομένων από τους 73 ασθενείς στη δοκιμή σε ίσο αριθμό ελέγχων, επιτρέποντας στους ερευνητές να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Η μελέτη μέτρησε την επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, το ποσοστό θνησιμότητας εντός 28 ημερών και το χρόνο έως την κλινική βελτίωση ή την έξοδο από το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς αποκλείστηκαν από το νέο σκέλος θεραπείας εάν είχαν επίπεδα αιμοσφαιρίνης κάτω από δέκα, ιστορικό καρκίνου, λοιμώξεις αίματος, ή έλαβαν οποιαδήποτε θεραπεία που δεν ήταν μέρος του τυπικού πρωτοκόλλου, όπως θεραπεία με πλάσμα αναρρόφησης. Ενώ, ασθενείς κάτω των 18 ετών αποκλείστηκαν και αυτοί από τη νέα θεραπεία.

Το ADSCC ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε διάφορα στάδια των ερευνητικών προσπαθειών για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα (δοκιμή Φάσης 3), τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα της δοσολογίας και την αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία κι άλλων αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα, η ΧΑΠ και η κυστική ίνωση -(COPD, and cystic fibrosis).

Μέχρι στιγμής, έχουν επιτευχθεί 3 επίπεδα προστασίας: ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο συλλογής (Χορηγείται από το Διεθνές Κέντρο Καταχώρησης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, 30 Απριλίου 2020), μερικά έργα επιστημονικής ιδιοκτησίας που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα σχετικά με τις συστάσεις της διαδικασίας θεραπείας (Πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας αριθ. ΕΚ- 01-002809), χαρακτηρισμός μιας μεθόδου συλλογής των βλαστοκυττάρων (EC-01-002810) και μια διαδικασία λήψης κυττάρων (EC-01-002811), όλα τα IP έργα καταχωρίστηκαν στις 26 Μαΐου 2020, στον ευρωπαϊκό οργανισμό INTEROCO Γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων (Γερμανία) με παγκόσμια αναγνώριση σε όλες τις χώρες-μέλη της Σύμβασης της Βέρνης για τα πνευματικά δικαιώματα και προστασία της τεχνογνωσίας στο εμπορικό εταιρικό νομικό πλαίσιο. Πηγή: naftemporiki.gr


Δείτε περισσότερα

15 views0 comments