Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε εταιρεία του Καναδά

Εξουδετερώνει όλες τις ανησυχητικές μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Η AbCellera, εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τον Καναδά, ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι ανακάλυψε ένα νέο υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κοροναϊού, που ονομάζεται “LY-CoV1404” ή “1404” για συντομία. Εργαστηριακή μελέτη, την οποία προδημοσίευσε η εταιρεία στον ιστότοπο BioRxiv, έδειξε ότι το αντίσωμα εξουδετερώνει όλες τις ανησυχητικές μεταλλάξεις του κοροναϊού που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του συνόλου των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι, επίσης, αποτελεσματικό έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.351, το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, έναντι του στελέχους P.1, το οποίο προέρχεται από τη Βραζιλία, καθώς και έναντι αρκετών άλλων μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν εντοπιστεί.

  • Το πλέον ενδιαφέρον, δηλώνει ο Carl Hansen, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας AbCellera, είναι ότι το αντίσωμα ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικό σε αρκετά χαμηλές δόσεις ώστε να μπορεί να χορηγηθεί με μια απλή ένεση και όχι ενδοφλεβίως. Γεγονός που θα διευκόλυνε τη ευρεία διανομή του.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lilly πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές Ο φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lilly, με τον οποίο συνεργάζεται η εταιρεία, πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές με το εν λόγω αντίσωμα, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιείται και μια τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Covid, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός. Στόχος της θεραπείας είναι να αποτρέψει τόσο τη νοσηλεία όσο και τον θάνατο των νοσούντων. Ακόμη και στο ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, ο Hansen πιστεύει ότι το αντίσωμα “1404” θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό, διότι στοχεύει σε ένα τμήμα της “πρωτεΐνης ακίδας” του κορονοϊού που σπάνια αλλάζει -καμία από τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν δεν έχει γενετικές αλλαγές σε αυτήν την περιοχή. Ως εκ τούτου, η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.617 που κυκλοφορεί σήμερα στην Ινδία, αν και θα κάνει εργαστηριακές δοκιμές για να το επιβεβαιώσει.

  • “Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας προτού μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα”, λ