Μ. Θεοδωρίδου: Tα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax

Σημείωσε ότι χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα.

Για τα νέα εμβόλια Sanofi και Novavax, που έρχονται στην Ελλάδα, μίλησε κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη και δεν την παράγει ο οργανισμός. “Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου” είπε η κ Θεοδωρίδου.

Σημείωσε παράλληλα ότι χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα. Τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τόνισε ότι είναι περιορισμένα, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% προστασία και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Τέλος, σημείωσε ότι με αυτό το εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη. Για τις εταιρίες Sanofi και Glaxo τόνισε ότι αναπτύσσουν εμβόλιο για αναμνηστική δόση, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα. Για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για την επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών. Έκανε δε γνωστό ότι η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν έμμεση προστασία μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους. Όσον αφορά στον 12χρονο που εκδήλωσε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και νοσηλεύεται στο Παίδων, η κ Θεοδωρίδου απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο MIS-C. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου απαιτούνται για την προστασία των παιδιών ακόμα και μετά από νόσησή τους.

Μ. Θεμιστοκλέους: Στις επόμενες 2 με 3 ημέρες υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση, όσων το πιστοποιητικό έληξε Από σήμερα, Δευτέρα (7/2) 324.000 πολίτες που δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την αποψινή ενημέρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεμιστοκλέους, έως σήμερα θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο δύο δόσεων και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο. Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%. Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι για όλους όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού. Όπως είπε επίσης οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, ενώ από τους 5.820.000 δικαιούχους για την αναμνηστική δόση, την έχουν πραγματοποιήσει 4.960.000 και 146.000 έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε ότι πάνω από 19,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα και ότι το 70,3 του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις. Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

14 views0 comments