ΜΗΣΥΦΑ: Άνοδος ενδεικτικών τιμών στο 40% των σκευασμάτων

Αύξηση τιμής σε μια σειρά από γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία διακινούνται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή, προβλέπει η ανατιμολόγηση την οποία ανάρτησε χθες ο ΕΟΦ.

Στην αύξηση τιμής σε 250 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα προχώρησε ο ΕΟΦ.

Αν και οι τιμές είναι ενδεικτικές, δεν παύει να δίνουν και το «τέμπο» της διαμόρφωσης της λιανικής τιμής στην οποία θα πουληθούν στους πολίτες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ενδεικτικές τιμές που υπολόγισε ο ΕΟΦ περίπου 4 στα 10 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα έχουν αύξηση. Ο πολίτης βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή αυτή καθώς δεν αναγράφεται στο κουτάκι του φαρμάκου όπως είχε νομοθετηθεί μετά από παρέμβαση των φαρμακοποιών. Όμως η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο κατάλογο δίνει το δικαίωμα για νέα αύξηση και στην τιμή πώλησης.

Με βάση λοιπόν τους σχετικούς υπολογισμούς και συγκρίνοντας τις τιμές που υπάρχουν μέχρι σήμερα με αυτές που θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον, σε ένα σύνολο της τάξης των 600 σκευασμάτων η τιμή αυξάνεται σε περίπου 250, περί τα 110 σημειώνουν μείωση ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν μεταβολή. Παράλληλα περίπου 40 νέα σκευάσματα εισήλθαν στην αγορά, καθώς θεωρήθηκε πια συμφέρουσα η κυκλοφορία και στην Ελλάδα αφού σταμάτησε από το 2017 ο προσδιορισμός της τιμής από το Κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των σκευασμάτων που η τιμή τους αυξήθηκε είναι ιδιαίτερα γνωστά παυσίπονα, έμπλαστρα, σκευάσματα για τη διακοπή καπνίσματος, σπρέι για τη μύτη, χάπια για το στομάχι ακόμη και σκεύασμα για την αποκατάσταση της φαλάκρας.

Να θυμήσουμε ότι κατά την περίοδο των μνημονίων η χώρα αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερες τιμές, όμως την ίδια στιγμή προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» στην άνοδο, καθιέρωσε την έκδοση «ενδεικτικών» τιμών ώστε να περιορίζει και την άκρατη αύξηση. Οι φαρμακοποιοί ήταν αντίθετη σε αυτή την απελευθέρωση, όμως πλέον φαίνεται ότι η κατάσταση δε δημιουργεί καμία προστριβή.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, οι εταιρείες έχουν δικαίωμα για να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με τις τιμές μέχρι τη Δευτέρα, ενώ θα υπάρχει και διαβούλευση την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί και η τελική λίστα.

Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς υπάρχει το ενδεχόμενο να μη σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις, ενώ η απελευθέρωση της τιμής δημιουργεί και ανταγωνισμό ανάμεσα στα φαρμακεία κι έτσι δε δούμε ακραίες μεταβολές. Πάντως είναι γνωστό ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα ΜΗΣΥΦΑ δείχνουν μια μέση ετήσια άνοδο τιμής της τάξης του 9%.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα ισχύσουν στα φαρμακεία και οι νέες τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οι οποίες καθορίστηκαν στο τέλος του 2019 και από τις οποίες οι πολίτες αναμένεται να δουν μειώσεις. Με βάση το δελτίο Τιμών που είχε βγει δεν υπήρξε καμία αύξηση και μειώσεις μέχρι 7%.

Πηγή: Healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

8 views0 comments