Μειώνονται τα εισαγόμενα-αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα κορονοϊου

Σημαντική αλλαγή στη σύνθεση της εικόνα προέλευσης των νέων κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Μόνο το 37% των νέων κρουσμάτων είναι πλέον εισαγόμενα ενώ τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε Έλληνες πολίτες με την πλειονότητα αυτών στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα από τα 186 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, το 63% αυτών δεν εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας ούτε σε τουρίστες, αλλά σε Έλληνες συμπολίτες μας. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι η γεωγραφία των νέων μολύνσεων καταλαμβάνει πλέον το σύνολο σχεδόν των νομών της χώρας, με τη διασπορά του ιού να προκαλεί και τη σχετική ανησυχία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το σύνολο των νέων κρουσμάτων την εβδομάδα που έληξε χθες Κυριακή, τα 41 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ 27 αφορούσαν σε εισαγόμενα κρούσματα που υποβλήθηκαν αυτοβούλως σε έλεγχο. Τα υπόλοιπα 118 είναι κρούσματα τα οποία είτε εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτισης παλαιότερων κρουσμάτων είτε είναι ορφανά.

Είναι δε σημαντικό να πούμε ότι η σύνθεση της εικόνα προέλευσης των κρουσμάτων έχει αλλάξει σε σχέση με μια βδομάδα πριν. Ειδικότερα το διάστημα 13-19 Ιουλίου είχαν επιβεβαιωθεί 204 κρούσματα, όμως πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα τα 108 (53%) ήταν εισαγόμενα. Συγκεκριμένα τα 77 εισαγόμενα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα 29 απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία για έλεγχο. Τα δε εγχώρια ήταν 96.

Βλέπουμε λοιπόν αύξηση της τάξης του 20% στα νέα εγχώρια κρούσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ θα έλεγε κανείς ότι σίγουρα πάνω από 200 εγχώρια κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσα στις τελευταίες 14 μέρες είναι λογικά ακόμη ενεργά.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την αναζοπύρωση των κρουσμάτων-«Μην βιάζεστε να χαλαρώσετε τα μέτρα»

Βέβαια ο ιδιαίτερα θετικό είναι πως ακόμη κι αν στο σύνολό τους θεωρηθούν «ορφανά» ο μέσος όρος ανά ημέρα είναι χαμηλός ακόμη καθώς είναι της τάξης των 15 και η έντονη ανησυχία ξεκινά σε πάνω από 30.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και χθες Κυριακή στα 4193 ανέρχονταν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ή 27 με ιδιαίτερα σημαντική διασπορά ανά τη χώρα και συγκεκριμένα:

4 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, 2 στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Από το σύνολο των, 1174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Διαπιστώνεται και πάλι ότι 1 στα 3 εγχώρια κρούσματα έχει εντοπιστεί στην Αττική, αριθμός λογικός λόγω του πληθυσμού, όμως παράλληλα επίφοβος καθώς ο ιός βρίσκει ευρύτατο πεδίο εξάπλωσης. Πάντως ακόμη και με αυτά τα στοιχεία οι επιδημιολόγοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αλλά

παρακολουθούν στενά την εξάπλωση της επιδημίας και θεωρούν δε ιδιαίτερα κρίσιμο το κλείσιμο του τρέχοντος μήνα. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

15 views0 comments