Μακρόν: Μόνη επιλογή η θέσπιση ταμείου για έκδοση κοινού χρέους, αλλιώς θα κερδίσουν οι λαϊκιστές

Προειδοποίηση από τον Γάλλο πρόεδρο.

«Είμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, για να αποφασίσουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό εγχείρημα ή μόνο ένα εγχείρημα αγοράς. Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό εγχείρημα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στους FT, υποστηρίζει ότι «αν πρόκειται για ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται... Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο», σε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μια έλλειψη αλληλεγγύης θα ευνοούσε την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία.

«Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’», τόνισε.

Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες.

«Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη», τόνισε σε μια προφανή αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη του, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν προσφέρει στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν τις βοηθήσει να ανακάμψουν. Όπως είπε η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου μεγέθους περίπου 400 δις ευρώ πέρα από την έκτακτη βοήθεια που έχει προσφέρει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το μπλοκ.

Ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης στηρίζουν την πρωτοβουλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει τους φορολογούμενούς τους υπεύθυνους για τα δάνεια άλλων χωρών.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την άλλη Πέμπτη για να συζητήσουν το σχέδιο και άλλα έκτακτα εργαλεία.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα προκαλούσε κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης, ο κ. Μακρόν απάντησε: «Ναι, πρέπει να το πούμε καθαρά αυτό -και επίσης και της ευρωπαϊκής ιδέας». «Δεν μπορείς να έχεις μια ενιαία αγορά στην οποία κάποιοι θυσιάζονται» πρόσθεσε. «Δεν είναι πλέον δυνατό… να έχεις χρηματοδότηση που δεν είναι αμοιβαιοποιημένη για τις δαπάνες που γίνονται για τη μάχη κατά της COVID-19 και για την οικονομική ανάκαμψη» τόνισε.

Οι αποδόσεις των ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του χρέους λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη παραβιάσει το πνεύμα των δημοσιονομικών κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Θα κρατικοποιήσουμε τους μισθούς και τους λογαριασμούς όλων των επιχειρήσεων μας» σημείωσε ο κ. Μακρόν. «Αυτό κάνουμε. Όλες οι οικονομίες μας, συμπεριλαμβανομένων και των πιο φιλελεύθερων (οικονομικά) το κάνουν αυτό. Είναι κάτι που πηγαίνει κόντρα σε όλα τα δόγματα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα» είπε ο κ. Μακρόν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και πιστεύει ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη για το πώς πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη των οικονομιών της Ε.Ε. μετά την κρίση.

Θα είναι ιστορικό λάθος να πούμε πάλι ότι «οι αμαρτωλοί πρέπει να πληρώσουν» προειδοποίησε ο κ. Μακρόν. Ο ίδιος υπενθύμισε το «κολοσσιαίο, μοιραίο λάθος» της Γαλλίας να ζητήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που όπως είπε έθρεψε τον λαϊκισμό στη Γερμανία.

«Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε. «Οι άνθρωποι μιλάνε ακόμα για το Σχέδιο Μάρσαλ, εμείς το αποκαλούμε “χρήμα από το ελικόπτερο” και λέμε “πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κάνουμε μια νέα αρχή και να κοιτάξουμε το μέλλον”» υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι είναι ένα βαθύ ανθρωπολογικό σοκ», δηλώνει στη συνέντευξή του. «Σταματήσαμε τον μισό πλανήτη για να σωθούν ζωές, δεν υπάρχει προηγούμενο γι’ αυτό στην ιστορία».

Όπως υποστηρίζει «θα αλλάξει τη φύση της παγκοσμιοποίησης την οποία ζήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια… Είχαμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πια σύνορα. Όλα αφορούσαν την ταχύτερη κυκλοφορία και συσσώρευση», εκτιμά.

«Υπήρξε πραγματική επιτυχία. Ξεφορτωθήκαμε τους απολυταρχικούς, υπήρξε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τρεις δεκαετίες και με ‘πάνω και κάτω’ βγάλαμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όμως, αυξήθηκαν οι ανισότητες στις αναπτυγμένες χώρες. Και ήταν ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους η παγκοσμιοποίηση έφτανε στο τέλος του κύκλου της, υπονόμευε τη δημοκρατία».

Πηγή: AFP, Reuters, huffingtonpost.gr, Κέρδος online


Δείτε περισσότερα

89 views0 comments