Μήνυμα Σόιμπλε στον Κουρτς: Δεν υπάρχει εναλλακτική στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν

Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, που έχοντας χειριστεί την κρίση της ευρωζώνης έχει γνώμη που μετράει όσο λίγων, διεκδικεί την πατρότητα του Ταμείου Ανασυγκρότησης, στέλνει μήνυμα στους Τέσσερις που το αρνούνται, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να δει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα, θα πρέπει να αποδειχθεί αλληλέγγυα και ικανή για δράση». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια έμμεση αλλά σαφή απάντηση στις ενστάσεις που διατυπώνουν ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) για το «γαλλογερμανικό» Ταμείο Ανασυγκρότησης (εδώ). Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag ο Σόιμπλε είναι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει εναλλακτική στη γερμανογαλλική πρόταση. Ο 77χρονος πολιτικός έσπευσε μάλιστα να αναλάβει μέρος της πατρότητας του σχεδίου, λέγοντας πως ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν: «Εχουμε μια νέα πραγματικότητα -η Ευρώπη βιώνει μια οικονομική κατάσταση την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στην ζωή μας και μόνο μέσω ενδείξεων μπορούμε να προβλέψουμε ποια ρήγματα θα ακολουθήσουν για τις κοινωνίες μας». Τα όσα είπε o γερμανός υμνητής της λιτότητας θεωρούνται ως ένα μήνυμα προσωπικά προς τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αυστριακό καγκελάριο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αποκηρύξει το σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ, διαμορφώνοντας ένα μέτωπο τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πάντως εμφατικά ότι το «ταμείο ανασυγκρότησης» που προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι δεν σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών, «αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά, εάν τα χρήματα τοποθετούνται σωστά». Επέκρινε μάλιστα εμμέσως τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι βλέπει στο γερμανογαλλικό σχέδιο το προστάδιο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ενδεχομένως στο πρότυπο των ΗΠΑ. «Από μένα δεν θα ακούσετε τέτοιες εκφράσεις. Η συζήτηση για “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” δεν βοηθά να επιτευχθεί ο στόχος», είπε ο Σόιμπλε ασκώντας κριτική προς τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και για την επιλογή του όρου «μπαζούκα» σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε αδόκιμο τον όρο, τόσο λόγω της φύσης του όπλου, όσο και επειδή, κατά την άποψή του, αυτή η διατύπωση δίνει την εντύπωση ότι μοιράζονται χρήματα χωρίς τέλος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ακόμη ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Γερμανία λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν ούτε από τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά ούτε και από τις διαδηλώσεις εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν μάλιστα «πόσο ανοιχτή είναι η κοινωνία μας», επισημαίνει. Είναι καλό να διατυπώνει κανείς την επιθυμία του, «να διατηρηθεί για παράδειγμα η ελευθερία της έκφρασης», συνέχισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να εμποδίσει κανείς και την έκφραση ατόμων με «μπερδεμένες» θεωρίες. «Κανείς δεν είναι ασφαλής από το χειροκρότημα της λάθος πλευράς», είπε χαρακτηριστικά και συμβούλευσε όποιον θέλει να στηρίζει το Σύνταγμα της χώρας, να πάρει αποστάσεις από τους εξτρεμιστές, «προκειμένου να μην μολυνθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». «Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν ανεστάλησαν ποτέ. Περιορίστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και εν μέρει περιορίζονται ακόμη και τώρα», επέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την συνέχεια. «Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ελέγχουν τακτικά εάν τα μέτρα είναι ανάλογα της κατάστασης. Δεν ανησυχώ καθόλου για τη δημοκρατία μας». Πηγή: Protagon.gr


Δείτε περισσότερα:

15 views0 comments