Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά η διανομή των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία


Αν και είχε προαναγγελθεί για αύριο Πρωτοχρονιά, τελικά η έναρξη για τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα του μήνα. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προκειμένου να εξαλειφθούν οι ουρές από πάσχοντες με δύσκολα νοσήματα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και θα αφορά στη διανομή μιας σειράς ακριβών θεραπειών από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Βέβαια οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι για την άμεση λειτουργία της νέας διαδικασίας.

Ο προγραμματισμός για τα πρώτα ΦΥΚ που θα διατεθούν,ανέφερε συνολικά 44 ογκολογικά σκευάσματα και φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αν και το σύστημα είναι έτοιμο, δεν είναι δυνατή η έναρξη της διαδικασίας άμεσα δηλαδή από αύριο 1/1/2020, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά μετατίθεται λίγες εβδομάδες μετά. Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, η πλατφόρμα στην οποία θα διασυνδεθούν τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι έτοιμη και έχουν γίνει οι σχετικές τεχνικές εργασίες και οι παραμετροποιήσεις.

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπάρξει δε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον οργανισμό, ώστε να δηλώσουν εκεί όσοι φαρμακοποιοί θέλουν, τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν αντίστοιχα οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στα οποία θα αποστέλλουν στο εξής τα φάρμακά τους, τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονταν αποκλειστικά στο δίκτυο των περίπου 30 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας από την αρχή της θητείας του έκανε ξεκάθαρο ότι επιδιώκει τον περιορισμό των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μετά τη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, έχει ήδη συμφωνήσει και με τους φαρμακοποιούς. Επίσης οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη ενημερωθεί για το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ και έχουν υποβάλλει παρατηρήσεις.

Συνολικά εκτιμάται ότι το σχέδιο αφορά σε πάνω από 25.000 συνταγές μηνιαίως αξίας 166 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που μέχρι σήμερα εκτελούνται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.