Κ. Τασούλας: Το ζήτημα έπαψε να είναι προσφυγικό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασύμμετρη απειλή


Με τη φράση «η πατρίδα μου αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, αλλά και χιλιάδες συνάνθρωποί μας εργαλειοποιούνται για να επιτύχει η Τουρκία πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα», ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κ. Τασούλας κλείνει την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως και προς 45 ομολόγους του του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω της οποίας τους ενημερώνει για την κατάσταση που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξαιτίας σχετικών σχεδιασμών εκ μέρους της Άγκυρας. «Υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας και συνεχίζει: «Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών». Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της Βουλής, έχει ως εξής: Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι χρέος μου να σας απευθύνω αυτή την επιστολή για να θέσω υπόψη σας γεγονότα και πρακτικές που όχι μόνο παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και συνιστούν μαζική, πρωτοφανή, απάνθρωπη και ολοφάνερη εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας προκειμένου να ζητηθούν ανταλλάγματα έξω από κάθε έννοια πολιτικής διαβούλευσης ή διαπραγμάτευσης. Από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα μου δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών μεταναστών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ' όλες τις αποδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως μηχανισμό πίεσης και εκβιασμού, γεγονός που κατακρίθηκε και από το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις 4 Μαρτίου.

Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της

Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι, παραβιάζοντας τη Δήλωση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα, όπως προβλέπει η Δήλωση που έχει υπογράψει ενθαρρύνει και βοηθά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα. Και αυτό -όπως τόνισε- το αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία: Οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής. Οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο. Τα μηνύματα των δουλεμπόρων σε μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα. Το γεγονός ότι μετανάστες που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια εκτόξευαν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός. Έπειτα απ' όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα πλέον έπαψε να είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό. Είναι μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Πρόκειται για κατευθυνόμενη απόπειρα παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων που παίρνει τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Είναι μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία. Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία και οι περισσότεροι μιλούν καλά τουρκικά. Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Πάνω από όλα, τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, κινούμενοι απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών. Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο και στο πρωταρχικό δίκαιο της ανάγκης αλλά και στη δυνατότητα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό δίκαιο να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας. Όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής. Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα και με βίας στην Ισπανία που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στις 3 Μαρτίου οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών επισκέφθηκαν την πολιορκούμενη περιοχή. Η κ. Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάυεν, Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε μεταξύ άλλων: Ευχαριστώ την Ελλάδα γιατί έγινε αυτούς τους καιρούς η Ευρωπαϊκή μας ασπίδα. Μίλησε στα αγγλικά μόνο που τη λέξη ασπίδα την είπε στα  ελληνικά: Ασπίδα. Στην περίφημη Ιλιάδα του Ομήρου η πιο εντυπωσιακή περιγραφή δεν επιφυλάσσεται για άνθρωπο ή για τόπο αλλά για μια ασπίδα! 140 στίχοι του Ομήρου είναι αφιερωμένοι στην ομορφιά της ασπίδας του Αχιλλέα που πάνω της είχε χαραγμένα τη γη και τον ουρανό και την θάλασσα και τον ήλιο και το φεγγάρι και στιγμιότυπα κυρίως της ειρηνικής ζωής. Η σημασία της ασπίδας έγκειται ακριβώς σε αυτό. Να προασπίζεται την ειρήνη και την ασφάλεια, ώστε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να βρίσκουν προστασία τα πολύτιμα ανθρώπινα δικαιώματα. Απευθύνομαι σε σας, ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της σύγχρονης ασπίδας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που η πατρίδα μου αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, αλλά και χιλιάδες συνάνθρωποί μας εργαλειοποιούνται για να επιτύχει η Τουρκία πολιτικά ή οικονομικά ανταλλάγματα. Είμαι βέβαιος πως από δω και πέρα η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της στην αντιμετώπιση αυτής της βαρβαρότητας.

Πηγή: kathimerini.gr


Δείτε περισσότερα

0 views0 comments