Κύριε Πρωθυπουργέ, χωρίς να σπάσεις αυγά προκοπή δεν γίνεται, ούτε σεβασμός κατακτάται…

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό της είναι το χειρότερο.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, κατά τη διεκδίκηση της εξουσίας αλλά και κατά την άσκηση της διακυβέρνησης, έχει διακηρύξει με ένταση την πίστη του στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των νόμων.

Στη βάση αυτής της πεποίθησης ανέδειξε πάμπολλες περιπτώσεις αγνόησης των νόμων και κακοποίησης του κράτους δικαίου.

Επιπλέον έχει κατ’ επανάληψη μεταδώσει ότι η κυβέρνησή του δεν εκβιάζεται και ουδείς είναι υπεράνω των νόμων.

Ωστόσο, οι όρκοι τιμής και πίστης στο κράτος δικαίου δεν άντεξαν στο χρόνο.

Στην πρώτη «στροφή» υπέκυψε ακριβώς στους εκβιασμούς και στις απαιτήσεις συγκεκριμένων παραγόντων, οι οποίοι αποδεδειγμένα παραβίασαν το νόμο που απαγορεύει την πολυιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, γιατί απλούστατα αλλοιώνει τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής ενός υγιούς και πραγματικά ανταγωνιστικού πρωταθλήματος.

Μόλις εκδόθηκε το απολύτως τεκμηριωμένο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που στοιχειοθετούσε το αδίκημα της πολυιδιοκτησίας από την πλευρά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, οι διοικητικοί υπεύθυνοι των δύο ομάδων εξετράπησαν στην κυριολεξία, επειδή προφανώς δεν μπορούσαν να αρνηθούν ή έστω να αμφισβητήσουν την ορθότητα των καταγγελιών και των πράξεων εξαγοράς που οι ίδιοι είχαν μεθοδεύσει δια παρένθετων προσώπων.

Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εγείρουν ζητήματα εθνικής ενότητας και συνοχής, να επικαλεσθούν την τουρκική απειλή και να απειλήσουν τη χώρα με αποσταθεροποίηση (!!) αν η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το πόρισμα ΕΕΑ και επέβαλε την προσήκουσα ποινή του υποβιβασμού των δύο ομάδων στη δεύτερη κατηγορία.

Περιττό να πούμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές πιέστηκαν προσωπικά και η πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε ύβρεις και κατάρες από ένα κύκλο που όλα τα προηγούμενα χρόνια εκινείτο στα όρια της νομιμότητας απολαμβάνοντας διευκολύνσεις χρεών, διαγραφή προστίμων και απαλλαγές από πλήθος κατηγοριών ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων αμφισβητούμενων πράξεων.

Η μέθοδος ωστόσο απέδωσε. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά υπέκυψαν στον εκβιασμό και έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι θα φέρουν τροπολογία στη Βουλή που θα αίρει την ποινή του υποβιβασμού και θα προβλέπει αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών από τους παραβάτες του νόμου περί πολυιδιοκτησίας στο τρέχον ή στο επόμενο πρωτάθλημα.

Πράγμα που συνέβη το βράδυ της Τρίτης, αφού προηγήθηκαν βεβαίως ανεκδιήγητα παζάρια με τους παραβάτες, οι οποίοι απαιτούσαν πλήρη απαλλαγή!

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθείς, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την υποχωρητικότητα και το συμβιβασμό της είναι το χειρότερο.

Η κάθε ομάδα συμφερόντων, το κάθε συντεχνιακό σχήμα που διαθέτει υποτυπώδη ισχύ θα αρνείται στο εξής συμμόρφωση στο νόμο, θα εκβιάζει και θα επιτίθεται με σφοδρότητα όποτε και όταν νοιώθει ότι θίγονται ακόμη και τα άνομα συμφέροντά του.

Έτσι όμως υπονομεύεται η Δημοκρατία, παραβιάζεται το κράτος δικαίου, καταλύεται ο νόμος, κάμπτονται οι όροι ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης και βεβαίως οι κυβερνήσεις χάνονται και η ηγεσία απαξιώνεται στα μάτια της κοινής γνώμης, υποχωρεί, απομειώνεται, μένει χωρίς δυνάμεις και δυνατότητες.

Οι κυβερνώντες και ο πρωθυπουργός οφείλουν να αντιληφθούν ότι χωρίς να σπάσουν αυγά προκοπή δεν γίνεται, ούτε σεβασμός κατακτάται.

Η άρνηση του νόμου από μια ηγεσία που διακήρυξε την εφαρμογή του συνιστά ρήγμα βαθύ και αποτελεί δυστυχώς απόδειξη αδυναμίας και αναξιοπιστίας. Πηγή: tovima.gr


Δείτε περισσότερα

17 views0 comments