Κυριάκος Μητσοτάκης προς Ερντογάν: "Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο"

"Είναι στο χέρι της Τουρκίας". Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο.

Νέο μήνυμα στην Αγκυρα, για τους όρους του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο του Economist.

«Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως εάν τα σημάδια αποκλιμάκωσης διατηρηθούν, τότε θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος.

Το μήνυμα Μητσοτάκη ήρθε την στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα διαμεσολάβηση Μέρκελ και λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην συνέντευξη που έδωσε στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε εάν ο ίδιος έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Απάντησε αρνητικά, είπε όμως πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων των δύο πλευρών και πως εάν τηρούνται οι όροι αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη.

Διαβάστε ακόμα: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία μεγαλώνει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

«Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα», είπε ο πρωθυπουργός. Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα νέα

8 views0 comments