Κορονοϊός: Τα απρόσμενα συμπτώματα της Covid-19 από μετάλλαξη Δέλτα

Τι έχει αλλάξει στην κλινική εικόνα των ασθενών. Ποια συμπτώματα δεν εμφανίζονται πια τόσο συχνά όσο με τα παλαιότερα στελέχη του κορονοϊού. Ποια είναι τα νέα που πρέπει να μας ανησυχήσουν. Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι.

Η μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός, προκαλεί λίγο διαφορετική Covid-19 απ’ ό,τι γνωρίζαμε έως σήμερα, αναφέρει ένας διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής. Όπως δήλωσε ο Dr Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, η Covid-19 που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα» στους νέους που μολύνει. Η επισήμανση για τους νεαρούς πάσχοντες δεν είναι τυχαία. Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ τους. Σε αυτό πιθανώς συμβάλλει το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Ο Dr. Spector, που είναι επικεφαλής της μεγάλης μελέτης για τον κορονοϊό Zoe Covid Symptom Study, είπε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς με Δέλτα είναι:

  • Πονοκέφαλος

  • Πονόλαιμος

  • Συνάχι

Τα πιο συχνά κλασικά συμπτώματα της Covid-19 που προκαλούσε ο νέος κορονοϊός και τα στελέχη που στην πορεία είχε δημιουργήσει (πριν το Δέλτα) ήταν:

  • Βήχας

  • Πυρετός

  • Δύσπνοια

  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Ο καθηγητής Spector λέει ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τα συχνότερα που προκαλεί ο κορονοϊός Δέλτα, βάσει των δεδομένων στη μελέτη Zoe. Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια Βρετανοί. Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο νέος κορονοϊός κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Βρετανία. Προκαλεί περισσότερο από το 90% των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι δείχνει η μελέτη Zoe Όπως εξήγησε ο Dr. Spector, ήδη από τις αρχές Μαΐου η μελέτη Zoe είχε αρχίσει να δείχνει αλλαγή στα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών. Η αλλαγή συνέπεσε χρονικά με την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, το οποίο είχε ανιχνευθεί πρώτα στην Ινδία. Ο πυρετός είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα σε όσους νοσούν από το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) δεν εμφανίζεται πλέον στον κατάλογο με τα 10 κυριότερα συμπτώματα. «Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορονοϊός φαίνεται να δρα λίγο διαφορετικά», είπε ο καθηγητής. «Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί ο ασθενής να νομίζει ότι έχει απλώς κάποια ίωση της εποχής. Πρέπει όμως να εξεταστεί, διότι αν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό». Βάσει των έως τώρα στοιχείων στη Βρετανία, κάθε ασθενής με κορονοϊό Δέλτα μολύνει 6 ακόμα άτομα, πρόσθεσε. Ο Dr. Spector εκτίμησε ότι η αλλαγή των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώνεται ραγδαία το στέλεχος Δέλτα. «Πιστεύουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο», τόνισε. «Οι νέοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα έχουν μόνο ηπιότερα συμπτώματα από την Covid-19. Θα είναι και διαφορετικά. Επομένως, πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για κορονοϊό. Αν έχουν το στέλεχος Δέλτα, θα είναι πολύ μεταδοτικοί. Και θα θέσουν σε κίνδυνο κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους» Πηγή: iatropedia.gr


Δείτε περισσότερα νέα

27 views0 comments