Κορωνοϊός: Προς απαλλαγή από self test οι πλήρως εμβολιασμένοι-Τι ισχύει για μάσκες και αποστάσεις

Η χώρα μας κατέχει την πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» αφού πλέον όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό και σε όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα, ενώ ήδη ξεπεράστηκε ο αριθμός των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων έναντι της Covid 19, ενώ την ίδια στιγμή μελετώνται σενάρια για ενδεχόμενη απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από τα self test.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, μίλησε την Κυριακή γι' αυτή την προοπτική. Ειδικότερα, σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τα τεστ ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, καθώς έχουν εξασφαλίσει ανοσία στον οργανισμό τους. Όσοι όμως δεν έχουν καταφέρει να εμβολιασθούν είναι πολύ σημαντικό να μη παραλείπουν αυτό τον έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η άκρη του τούνελ: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία


Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς είναι πιο μεταδοτικοί Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες για αποστάσεις και μάσκες Την ίδια ώρα, οι γιατροί του Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι οδηγίες Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention – CDC) έχουν δημιουργήσει σύγχυση ευρέως στον πληθυσμό, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας. Σύμφωνα με δήλωση των ιατρών Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Πάνου Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ), «το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο». «Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου. Θεωρητικά όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα», υπογραμμίζουν οι Έλληνες γιατροί. Και προσθέτουν:

«Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας. Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο».

Χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους Όπως εξηγούν οι Έλληνες ειδικοί, «στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης». Πώς προστατεύονται τα μικρά παιδιά Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους. Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εμβολιασμοί Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το βράδυ της Παρασκευής έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Παράλληλα, την ίδια ημέρα άνοιξε και η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 30-34 έχοντας πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Ως αποτέλεσμα, όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πλέον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά είχαν ήδη τη δυνατότητα να εμβολιαστούν (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson). Την Τετάρτη 26 Μαΐου, εξάλλου, άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Σημειώνεται ότι η χώρα μας κατέχει την πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Πηγή: cnn.gr


Δείτε περισσότερα νέα

62 views0 comments