Κορωνοϊός: Μύθοι και αλήθειες για τον ιό


Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 4,2 εκατ. ανθρώπους επί 199.253.018 κρουσμάτων παγκοσμίως. Ακόμα και τώρα, σε σημαντικό αριθμό χωρών οι μολύνσεις εμφανίζουν μία ανοδική πορεία, όπως προειδοποιούν ο ΠΟΥ και άλλοι θεσμοί υγείας, εθνικοί και διακρατικοί.

Ωστόσο, εξάπλωση σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν και τα «κρούσματα» παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας σε σχέση την πανδημία της Covid-19, τα οποία επίσης αποτελούν, κατά τους ειδικούς, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στην Ελλάδα, μέρος των προσπαθειών καταπολέμησης των fake news και άλλων αντιεπιστημονικών απόψεων επιτελείται μέσω της ενότητας «Μύθοι Για Τον Covid-19» της επίσημης πύλης της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, covid19.gov.gr.

Κορωνοϊός: Μύθοι και αλήθειες

ΜΥΘΟΣ:

Τα αντιβιοτικά θα με προφυλάξουν από το να κολλήσω ή και θα με θεραπεύσουν από την νόσο COVID-19 ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη ή να θεραπεύσουν από την νόσο COVID-19. Η COVID-19 προκαλείται από ιό και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτής.

ΜΥΘΟΣ:

Οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) βοηθούν στην αντισηψία των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματός σας. ΑΛΗΘΕΙΑ: ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) για την αντισηψία των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματός σας. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και να βλάψει τα μάτια σας.

ΜΥΘΟΣ:

Ο κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν το νέο κορoνοϊό ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες.

ΜΥΘΟΣ:

Η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 ° C σας προστατεύει από την νόσο COVID-19 ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορείτε να κολλήσετε COVID-19, ανεξάρτητα από την ηλιοφάνεια ή τον ζεστό καιρό. Χώρες με ζεστό κλίμα ανέφεραν περιπτώσεις COVID-19. Και στην Ελλάδα για παράδειγμα είχαμε αύξηση κρουσμάτων σε καλοκαιρινούς μήνες.

ΜΥΘΟΣ:

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G μεταδίδουν την νόσο COVID-19 ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ραδιοκύματα / δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα εάν είναι 5G, 4G ή κάτι άλλο. Επιπλέον, να θυμόμαστε ότι η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε πολλές χώρες που δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

ΜΥΘΟΣ:

Ο ψεκασμός ή η χρήση χλωρίνης ή άλλου απολυμαντικού παράγοντα για καθαρισμό ή απολύμανση του σώματος σας θα σας προστατεύσει από την νόσο COVID-19 [ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΥΘΟΣ-ΠΡΟΣΟΧΗ] ΑΛΗΘΕΙΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε καμία περίπτωση μην ψεκάζετε και μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλο απολυμαντικό στο σώμα σας. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις σε περίπτωση κατάποσης και να προκαλέσουν ερεθισμό και βλάβη στο δέρμα και τα μάτια σας.

ΜΥΘΟΣ:

Οι μύγες μεταδίδουν την COVID-19 ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο ιός SARS- CoV2 μεταδίδεται μέσω των μυγών. Ο ιός που προκαλεί την νόσο COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

ΜΥΘΟΣ:

Η προσθήκη πιπεριού σε σούπες ή σε άλλα γεύματα αποτρέπει ή / και θεραπεύει την COVID-19 ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι καυτές πιπεριές στο φαγητό σας, αν και πολύ νόστιμες, δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν από την νόσο COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον νέο κορονοϊό είναι να φοράτε μάσκα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, να κρατάτε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση από τους άλλους και να πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά.

ΜΥΘΟΣ:

Η παρατεταμένη χρήση ιατρικών (χειρουργικών) μασκών προκαλεί δηλητηρίαση από CO2 και ανεπάρκεια οξυγόνου ΑΛΗΘΕΙΑ: Η παρατεταμένη χρήση χειρουργικών μασκών μπορεί να είναι δυσάρεστη. Ωστόσο, δεν οδηγεί σε δηλητηρίαση από CO2 ή έλλειψη οξυγόνου.

Πηγή: healthview.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι εξελίξεις για την ενισχυτική δόση εμβολίου


Δείτε περισσότερα νέα

11 views0 comments