Κορονοϊός: Το εμβόλιο θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, λένε επιστήμονες της Οξφόρδης

Οι κλινικές δομικές ξεκινούν στο τέλος του μήνα-Πάνω από 500 εθελοντές θα συμμετέχουν.

Σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του εμβολίου είναι η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ.

Η ίδια επισημαίνει ότι, πάνω από 500 εθελοντές θα συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές που θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα και διαρκέσουν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κατά συνέπεια, ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο ήδη από το φθινόπωρο, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες της Οξφόρδης προσθέτοντας ότι οι κλινικές δοκιμές θα είναι διευρυμένης κλίμακας.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο

Αυτό είναι το "καλύτερο σενάριο" καθώς ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν από το 2021.

Οι εθελοντές είναι ηλικίας 18 έως 55 ετών με τις δοκιμές να ξεκινούν στο τέλος του μήνα", όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Telegraph".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η κορύφωση της πανδημίας στη Βρετανία αναμένεται στις 17 Απριλίου.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 7.100 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα κρούσματα υπολογίζονται πάνω από 61 χιλιάδες.

Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς έχει κάνει την εκτίμηση ότι ένα εμβόλιο απέχει 12 με 18 μήνες από σήμερα. Ο καθηγητής Χιλ είχε δηλώσει, ωστόσο, ότι η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης και άλλοι επιστήμονες στοχεύουν να το παρασκευάσουν "πολύ πιο νωρίς".

Το εμβόλιο από την Οξφόρδη, αποκαλούμενο "ChAdOx1", είναι ένα από πέντε εμβόλια που ελπίζετε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική παρασκευή μετά από τις εργαστηριακές και κλινικές δοκιμές. Πηγή: thetoc.gr


Δείτε περισσότερα

15 views0 comments