Κορονοϊός: Σχεδόν 100.000 μαθητές νόσησαν από την έναρξη των σχολείων


Γρίφος παραμένει το κατά πόσο η λειτουργία των σχολείων με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, συμβάλλει ή όχι στη μετάδοση του κορονοϊού. Οι επιδημιολόγοι και επισήμως ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολίων δεν οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, όμως την ίδια στιγμή φαίνεται ότι περίπου 100.000 μαθητές νόσησαν!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου περίπου 86.000 παιδιά 4-18 ετών βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊού. Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και λογικά ο αριθμός αυτός θα φτάσε μέχρι τις 95.000.

Την ίδια στιγμή με βάση τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα από τις 12/9 έως χθες, για τις ηλικίες μέχρι 17 ετών ήταν περίπου 101.000. Με βάση τα παραπάνω δηλαδή περίπου 100.000 μαθητές νόσησαν από κορονοϊό από την έναρξη των σχολείων και μετά! Δηλαδή ο 1 στους 12 μαθητές.

Επίσης όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά το μήνα Δεκέμβριο παρουσιάζεται σημαντική πτώση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων της τάξης του 20%. Όμως αυτό δεν ισχύει για τις ηλικίες μέχρι 17 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν της τάξης του 11,7%.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων για τα οποία υπάρχει καταγραφή και της ηλικίας ήταν με βάση τον ΕΟΔΥ 196.732 ήτοι μέσο όρος ημερήσιων κρουσμάτων 6.558. Τις πρώτες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου τα κρούσματα ήταν 73.755, μέσος όρος ανά ημέρα 5.268. Διαπιστώνουμε δηλαδή σημαντική αποκλιμάκωση περίπου 20% όπως αναφέραμε.

Αν τα υπολογίσουμε δε και ανά ηλικιακή ομάδα, βλέπουμε πως στην ομάδα 18-39 τα ημερήσια κρούσματα υποχώρησαν κατά 25,35%, στην κατηγορία 40-64 κατά 19,38% και στους άνω των 65 κατά 21,89%.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κατηγορία των παιδιών δεν έδειξε να κινείται ανάλογα της γενικότερης υποχώρησης και αυτό δεν θα πρέπει να αποδίδεται μόνο στον τακτικό έλεγχο. Μην ξεχνάμε ότι στα εβδομαδιαία τεστ που γίνονται μόνο τα 3 στα 10 αφορούν στον επανέλεγχο self test που γίνονται στα παιδιά για το σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η πορεία των κρουσμάτων στα παιδιά δεν υποχωρεί όσο θα θέλαμε και αυτό διατηρεί ενεργό τον ιό στην κοινότητα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν ευθύνες στον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία και στο πρωτόκολλο που ακολουθείται. Η μετάδοση του ιού εντός των σχολείων είναι δεδομένη, ακόμη και αν δεν προέρχεται από κει.

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Όπως ανέφερε η Φλώρα Κοντοπίδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, στο Συνέδριο για Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, έφτασαν τους τελευταίους μήνες και ειδικά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο να αποτελούν το 27-30% των συνολικών κρουσμάτων, ενώ την περίοδο των σχολικών μηνών το ποσοστό αυτό έχει σταθεροποιηθεί στο 25-27%.

“Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στις ηλικίες 10 έως 14 ετών ενώ υπάρχει σταθεροποίηση έως και μείωση στους εφήβους. Τα παιδιά 10 έως 14 ετών είναι εκείνα τα οποία δέχονται τη μεγαλύτερη επίπτωση” σημειώνει η κα Κοντοπίδου.

Συμπληρώνει ακόμη ότι “Αν δούμε τώρα την επίπτωση στα παιδιά ανάλογα με την περιφέρεια, διαπιστώνουμε ότι οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ατόμων άνω του 55% έχουν μικρότερη. Αντίθετα σε περιοχές όπως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας όπου είναι δύο περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, βλέπουμε την επίπτωση στα παιδιά να είναι πολύ υψηλότερη, διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια, σε σχέση με τα παιδιά της Αττικής”.

Τονίζει δε ότι “ξέρουμε ότι οι ενδοοικογενειακή διασπορά είναι αυτή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οπότε το φορτίο από την οικογένεια και την κοινότητα μεταφέρεται στο σχολείο και αντίστροφα”.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα σχολεία με τους ελλιπείς ελέγχους και τις “συμπυκνωμένες” τάξεις λειτουργούν υπέρ της μετάδοσης του ιού, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο.

Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

1 view0 comments