Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικία


Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός εάν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο. Πόσο μεγάλος όμως είναι ο κίνδυνος ανά ηλικία; Την απάντηση δίνουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα δεδομένα αφορούν την περίοδο έως τον Αύγουστο του 2021, όταν είχε επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, αναφέρει το CNN.

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους ανά ηλικία

Σύμφωνα με αυτά, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό. Διατρέχουν επίσης σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι, να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ο ίδιος για όλους, αλλά παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι 15 φορές υψηλότερος για τους ανεμβολίαστους απ’ ό,τι για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στις ηλικίες 50 έως 64 ετών, το ποσοστό νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι 31 φορές υψηλότερο για τους ανεμβολίαστους. Και για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, είναι 16 φορές υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα CDC, πλήρως εμβολιασμένος κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι κάποιος όταν:

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις. Αυτά είναι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από το μονοδοσικό εμβόλιο (είναι το Janssen/Johnson & Johnson)

  • Εάν δεν πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θεωρείστε εμβολιασμένοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, τονίζουν τα CDC.

Συνολική αξιολόγηση

Η νέα ανάλυση των CDC αποτελεί την πρώτη συνολική αξιολόγηση που πραγματοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει ο κορονοϊός αναλόγως με την εμβολιαστική κατάσταση.

Τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς αφορούν 14 πολιτείες που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τις νοσηλείες αφορούν 13 αμερικανικές πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky επέστησε την προσοχή των ανεμβολίαστων πολιτών. «Ο κορονοϊός δεν είναι ανόητος. Αργά ή γρήγορα, θα σας φτάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: healthview.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκκληση για επείγουσα έρευνα της μετάλλαξης "Δέλτα plus"

Δείτε περισσότερα νέα

9 views0 comments