Κορονοϊός: Ποια μέτρα φέρνει η αυξητική τάση των κρουσμάτων

Την ανησυχία των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Την ανησυχία των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα που ξεπέρασαν χθες το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 κρουσμάτων, επιστρέφοντας σε τετραψήφιο αριθμό μετά από 24 μέρες.

Παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων που σχετίζεται και με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σύμφωνα με όλα τα προβλεπτικό μοντέλα θα καταστεί κυρίαρχη μέχρι τον Αύγουστο και στην πατρίδα μας, καταγράφεται μία μικρή κάμψη των εμβολιασμών που έχουν μειωθεί κατά περίπου 15.000 -20.000 εμβολιασμούς την ημέρα και φτάνουν τους 90.000, ενώ υπάρχει επιχειρησιακό περιθώριο για περισσότερους από 110.000 την ημέρα.

Η κάμψη που καταγράφεται αρχές Ιουλίου προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους ειδικούς αφού ο επόμενος μήνας λόγω των αδειών και των διακοπών είναι δυσκολότερος, με τον σκληρό πυρήνα των επιφυλακτικών και των «αρνητών» να παρουσιάζει πολύ μεγάλη αντίσταση στην εκστρατεία πειθούς που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει η κυβέρνηση έχοντας μπροστάρηδες τους επιστήμονες και δημοφιλή πρόσωπα του δημοσίου βίου.

Στην Κρήτη πάντως ένα μεγάλο νησί που ανησυχεί τους ειδικούς γιατί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εκεί συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας εστιών αναζωπύρωσης της πανδημίας που θα έχουν και μεγάλο πολλαπλασιαστή, η περιφέρεια προσπαθεί να κάμψει τη δυσπιστία των κρητικών με ένα χιουμοριστικό βίντεο.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι που θυμίζει στην επιφυλακτική γιαγιά του πως είναι ώρα για εμβολιασμό, κρατώντας συμβολικά αντί για σύριγγα ένα στυλό στο χέρι και παρουσιάζοντας της τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού μέσα από τα δικά του μάτια, λέγοντας: «Γιαγιά πως δεν θα φορέσουμε ξανά μάσκες στο σχολείο, δεν θα ξανακλειστούμε μέσα και κυρίως δεν θα ξαναδούμε τον κύριο Χαρδαλιά στην τηλεόραση».

Από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής–λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ομολογεί ότι και εκείνη ανησυχεί για τα σημεία των καιρών. Ανησυχεί για τα κρούσματα και για την κάμψη των εμβολιασμών κι επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί εκτενώς στην επιτροπή νέα αυστηροποίηση των μέτρων. Ειδικότερα δεν έχει ακόμα συζητηθεί αν θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα στις χερσαίες μετακινήσεις από Νομό σε Νομό για τον έλεγχο της διασποράς, όπως έχει ήδη αποφασιστεί για τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές μετακινήσεις.

«Παρότι δεν έχει ακόμα συζητηθεί κάτι συγκεκριμένο θα έχουμε μία πολύ θερμή εβδομάδα», λέει η καθηγήτρια χωρίς να αναφέρεται φυσικά στην κλιματολογική κατάσταση.

Με στόχο να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών η κυβέρνηση κάνει έκκληση μέσω των ειδικών σε όλους τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού με το εμβόλιο -το ραντεβού με τη ζωή- μέσα στον μήνα Ιούλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει έκκληση και στους νέους καθώς οι νέοι ήταν αυτοί που στερήθηκαν περισσότερα κατά τη διάρκεια των lockdown αφού έπρεπε να εγκαταλείψουν όλα όσα συνιστούσαν τον τρόπο ζωής τους και σήμερα τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι οδηγούν την πανδημία με το μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων να έχει πέσει στα 27 έτη.

Με κινητές μονάδες που θα φτάσουν σε ορεινά χωριά και το πρόγραμμα του εμβολιασμού των κατάκοιτων πολιτών κατ’ οίκον και με εκκλήσεις σε κάθε τόνο να εμβολιαστούν όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούν η κυβέρνηση μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέλιου Πέτσα και του Άκη Σκέρτσου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο οι πολίτες που έσπευσαν να εμβολιαστούν για τους λίγους δύσπιστους που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι και υπογραμμίζει ότι δεν θα ληφθούν ξανά μέτρα που θα κλείνουν τον κόσμο μέσα και θα σταματούν την κοινωνική και την οικονομική ζωή.

Στη διαφύλαξη του κανονικού τρόπου ζωής η διατήρηση των ανοικτών σχολείων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και γι’ αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων. Μέχρι στιγμής η εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει κατά πόσο η κίνηση αυτή που θα προκριθεί πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα αφορά όλους τους μαθητές του λυκείου ξεκινώντας από την ηλικία των 15 ετών ή θα είναι για τις ηλικίες των 16 ετών και των 17 ετών, ενώ το δεύτερο θέμα που έρχεται στην ατζέντα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω με τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα να είναι αυτά που απασχολούν την Επιτροπή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης: «θέλουμε να εμβολιαστεί εκείνος ο μικρός σχετικά αριθμός παιδιών που αν νοσήσει θα μείνει πίσω στην εκπαίδευση». Διαφαίνεται από τις δηλώσεις όλων των επιστημόνων ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι ο ενήλικος πληθυσμός -δεν θα κληθούν δηλαδή τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα απλά θα δοθεί μία σύσταση ειδικά για τα παιδιά που κινδυνεύουν λόγω υποκείμενου νοσήματος και στα παιδιά και στους εφήβους όταν αποφασιστεί ο εμβολιασμός που φυσικά δεν θα είναι υποχρεωτικός, το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το Pfizer καθώς είναι και το μόνο που έχει εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες.

Τον εμβολιασμό των εφήβων τον έχουμε προκρίνει κι άλλες χώρες, η Αμερική, το Ισραήλ κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο εδώ στην Ελλάδα έχουμε κάποιες διαφορές όπως είναι για παράδειγμα ότι δεν λειτουργούν εδώ οικοτροφεία σε σχολεία και κολλέγια που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό άλλωστε μιλώντας εκ μέρους εθνικής επιτροπής εμβολιασμών η καθηγήτρια παιδιατρικής -λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλόπουλου τονίζει ότι: «Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση θα ζυγίσουμε όλα τα δεδομένα θα δούμε κυρίως τον ρόλο των παιδιών στην διασπορά, τον βαθμό με τον οποίο νοσούν, τη βαρύτητα και τις επιπλοκές, θα δούμε και τις παρενέργειες από τον εμβολιασμό- μας απασχολούν οι μυοκαρδίτιδες- και μετά θα αποφασίσουμε».

Το βασικό μετρό που είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για την προστασία της διασποράς της Covid λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα είναι η αυστηροποίηση των μετακινήσεων για να προστατευτούν και οι περιοχές που έχουνε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Ήδη από αύριο Δευτέρα 5/7 όλες οι μετακινήσεις για πλοία και αεροπλάνα θα γίνονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με το πιστοποιητικό νόσησης και για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με την ψηφιακή κάρτα υγείας στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ έως 48 ωρών για τους ενήλικες.

Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα και τα παιδιά 12 έως 17 ετών μπορούν να κάνουν self-test. Λόγω αυτών των μέτρων ήδη από χθες Σάββατο ήταν πολύ αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια καθώς κάποιοι προγραμμάτισαν την αναχώρηση τους νωρίτερα για να αποφύγουν τα νέα μέτρα από τα οποία εξαιρούνται οι άνθρωποι που κινούνται σε πορθμειακές γραμμές και που θα πρέπει να υποβάλλονται σε self-test εβδομαδιαίως

Επίσης, στο στόχαστρο της επιτροπής θα βρεθούνε οι περιοχές που έχουνε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις οποίες θα υπάρξει αυστηρή επιδημιολογική παρατήρηση ώστε να αποφασιστεί εγκαίρως η λήψη αυστηρότερων μέτρων για να αποφευχθεί μια επιδημική έξαρση. Πηγή: liberal.gr


Δείτε περισσότερα νέα

24 views0 comments