Κορονοϊός: Νέα πολλά υποσχόμενη ενδορινική θεραπεία

Τα καλά νέα για τη νέα πολλά υποσχόμενη θεραπεία στη μάχη κατά του Κορονοϊού έρχονται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Neuroimmune Pharmacology, οι επιστήμονες προχώρησαν στη χορήγηση ενός μικρού πεπτιδίου ρινικά σε ποντίκια. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, αυτά τα ποντίκια παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα, με μείωση του πυρετού, βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και των πνευμόνων καθώς και αναστολή της καταιγίδας κυτοκινών.

Όπως αναφέρει ο Dr. Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush: «Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και την προστασία των ασθενών με COVID-19 από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού αποδεικνύεται πολύ σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID-19. Από τη στιγμή που ο SARS-CoV-2 δεσμεύει το μετατρεπτικό ένζυμο-2 της αγγειοτενσίνης (ACE2) για την είσοδό του στα κύτταρα, σχεδιάσαμε ένα εξαπεπτίδιο που αντιστοιχεί στην περιοχή αλληλεπίδρασης του ACE2 (AIDS) με τον SARS-CoV-2, προκειμένου να αναστείλει τη δέσμευση του ιού από το ACE-2. Το πεπτίδιο AIDS αναστέλλει τις κυτοκίνες που παράγονται μόνο από την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 και όχι από άλλα φλεγμονώδη διεγερτικά, υποδεικνύοντας ότι το πεπτίδιο αυτό δεν θα προκαλούσε ανοσοκαταστολή. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι μετά την ενδορινική θεραπεία, το πεπτίδιο AIDS μειώνει τον πυρετό, προστατεύει τους πνεύμονες, εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία και ενισχύει τις κινητικές δραστηριότητες σε ζωικό μοντέλο με COVID-19. Εάν τα αποτελέσματα για το πεπτίδιο AIDS μπορούν να επαληθευθούν και σε ασθενείς με COVID-19, θα είναι πιο αξιόλογη πρόοδος στον έλεγχο αυτής της καταστροφικής πανδημίας». Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

33 views0 comments