Κορονοϊός: Ανεμβολίαστο το 40% του πληθυσμού το Φθινόπωρο

Η επιδημία κορονοϊού καλπάζει και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Φθινόπωρο το πιθανότερο είναι να βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Η επιδημία κορονοϊού καλπάζει και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Φθινόπωρο το πιθανότερο είναι να βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις. Αν και σήμερα κάθε Έλληνας από 12 ετών και πάνω μπορεί να πάει και να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού άμεσα, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι τα νέα ραντεβού είναι ολοένα και λιγότερα. Το βασικότερο λοιπόν όπλο μας έναντι στην πανδημία μένει αχρησιμοποίητο σε μεγάλο βαθμό και αυτό δυστυχώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες η μέρα ολοκληρώθηκε με συνολικά 49.653 εμβολιασμούς, εκ των οποίων όμως μόνο οι 20.384 ήταν πρώτες δόσεις. Η ταχύτητα που κινείται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή και σίγουρα το Φθινόπωρο θα μας βρει με 4 στους 10 πολίτες να είναι ανεμβολίαστοι και αυτό αφενός θα τους κάνει ευάλωτους στην επιδημία, αφετέρου θα τη συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα πιέζοντας και το σύστημα υγείας.

Στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 10.588.397 εμβολιασμοί και 5.726.800 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 54,5% στο γενικό πληθυσμό και περίπου 64% στον ενήλικο πληθυσμό. Ακόμη 5.198.378 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 50% στον γενικό πληθυσμό και 59% επί του ενήλικου πληθυσμού. Όμως τα ποσοστά αυτά δεν αρκούν.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, “τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσον όρο λίγο πιο πάνω από τις 40.000 σε καθημερινή βάση. Και ένα άλλο στοιχείο: τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή, ραντεβού πρώτης δόσης”. Φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν θα κινηθούμε δυναμικά και φυσικά απέχουμε δραματικά από την επιθυμητή ανοσία του 85%.

Ο Γενικός σημείωσε χθες ότι η πτώση στους εμβολιασμούς είναι η ίδια πτώση που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αν δούμε καλά τα στοιχεία, παρά την πτώση που έχουμε στους εμβολιασμούς και αυτή την εβδομάδα, δηλαδή που είμαστε γύρω στις 60.000 σε καθημερινή βάση, εντούτοις παραμένουμε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι. Ήταν αναμενόμενη ως έναν βαθμό. Και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα”.

Η πορεία της επιδημίας

Πάντως τα πράγματα στο μέτωπο των δεικτών της επιδημίας δεν είναι αισιόδοξα. Μετά και την χθεσινή ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης από τον ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων Δευτέρας μετά την κορύφωση του τρίτου κύματος τον Απρίλιο. Μέσα στην εβδομάδα λοιπόν σίγουρα θα δούμε να σπάμε και πάλι το φράγμα των 3500 νέων διαγνώσεων, ενώ ο μέσος όρος οδεύει πλέον προς τα 2700 την ημέρα.

Η επίπτωση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής με 188 διασωληνωμένους ασθενείς και 170 νέες εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία. Το 43% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και το 31% των απλών κλινών για covid είναι ήδη κατειλημμένες. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

5 views0 comments