Κορονοϊός: Ανατροπή με το εμβόλιο Sputnik V-Δεν συζητάμε την προμήθειά του λέει η Κομισιόν

Η Ρωσία υπόσχεται την προμήθεια 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Spuntik V στην Ευρώπη από τον Ιούνιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον κορονοϊό, με τη Ρωσία να υπόσχεται ότι θα προμηθεύσει την Ευρώπη με 50 εκατ. ξεκινώντας από τον ερχόμενο Ιούνιο, ανακοίνωσαν νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Όμως φαίνεται ότι η πληροφορία ελέγχεται καθώς λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε, ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

"Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο" των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ να ξεκινήσει την διαδικασία αξιολόγησης βασίστηκε στα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ενήλικες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματων των δοκιμών, το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 και με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην προστασία από την COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Αυτό το σύμπτωμα που το μπερδεύουμε ως «αθώο» ίσως είναι το πιο πρώιμο σημάδι μόλυνσης

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την ΕΕ αυτή την ποσότητα δόσεων του εμβολίου, εφόσον εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ενώ αναμένει ότι πολλές χώρες-μέλη της Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Ήδη η Αυστρία διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία με θέμα το ενδεχόμενο της αγοράς του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, είτε της συνεργασίας στον τομέα της παραγωγής του σε περίπτωση που υπάρξει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

"Σε ό,τι αφορά στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V, είμαστε σε επαφή. Μίλησα τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά από αυτή τη συνομιλία έχουμε συνεχείς επαφές με τον Ρώσο πρέσβη (στην Βιέννη Ντμίτρι Λιουμπίνσκι) καθώς και με τις εταιρείες που το παράγουν στην Ρωσία. Πρόκειται για δύο ζητήματα. Πρώτον για την ενδεχόμενη αγορά του εμβολίου στην περίπτωση που το εγκρίνει ΕΜΑ. Δεύτερον, για την δυνητική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής του", δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος στους δημοσιογράφους στην Βιέννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ευρώπη υπό πίεση, εξετάζει στροφή προς την έκτακτη έγκριση εμβολίων

Την 1η Μαρτίου ο Λιουμπίνσκι είχε ανακοινώσει ότι επισκέφθηκε την καγκελαρία για να συζητήσει ζητήματα σχετικά με την ενδεχόμενη προμήθεια του εμβολίου και την συνεργασία με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσο Επενδύσεων (RDIF) για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία καθώς και το θέμα της πιστοποίησης του από τον ΕΜΑ.

Στις 26 Φεβρουαρίου Κουρτς και Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν συζήτησαν το θέμα της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία μετά την έγκριση του από τον ΕΜΑ, όπως και τις δυνατότητες της από κοινού παραγωγής του. Πηγή: thetoc.gr


Δείτε περισσότερα νέα

27 views0 comments