Κοροναϊός: 4 πειραματικές θεραπείες ξεκίνησαν χθες σε 7 ευρωπαϊκές χώρες


Το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών κατά του κοροναϊού, σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την συμμετοχή 3.200 ασθενών, .

Οι τέσσερις θεραπείες που δοκιμάζονται είναι: το remdesivir, το lopinavir σε συνδυασμό με το ritonavir (με συνδυασμό αυτή της θεραπείας ή μη με ιντερφερόνη βήτα) και η υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Inserm, του γαλλικού οργανισμού που εποπτεύει την ιατρική έρευνα στην Γαλλία.

«Στις κλινικές δοκιμές είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή 3.200 ευρωπαίων ασθενών (που νοσηλεύονται προσβεβλημένοι από Covid-19) από το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο την Γερμανία και την Ισπανία, και ίσως και από άλλες χώρες της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας.

Ο γενικός διευθυντής Υγείας της Γαλλίας δρ. Ζερόμ Σαλομόν διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, οι ασθενείς θα λάβουν θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, υπό αυστηρή παρακολούθηση και θα τους χορηγηθούν τα θεραπευτικά αυτά σχήματα για να δοκιμασθεί η αποτελεσματικότητά τους επί του ιού και η κλινική τους εξέλιξη».

Το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών ονομάζεται Discovery, και περιλαμβάνει και την υδροξυχλωροκίνη, επιβεβαίωσε.

Από την εμφάνιση του νέου ιού στην Κίνα, ο δρ. Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του l’IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας επιμένει στη χρήση της χλωροκίνης κατά της νόσου. Οι απόψεις του έχουν προκαλέσει τη διατύπωση επιφυλάξεων από πολλούς συναδέλφους του, που θεωρούν ότι οι κλινικές δοκιμές που έχει κάνει σε 24 ασθενείς δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια.

«Αυτή η κλινική δοκιμή επέτρεψε την εξαγωγή ενδιαφερόντων αποτελεσμάτων που άλλωστε έχουν δημοσιευθεί στην International Journal of Antimicrobial Agents», δήλωσε ο δρ. Σαλομόν.

Οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν χθες θα είναι «προσαρμοστικές» και «πολύ γρήγορα οι αναποτελεσματικές πειραματικές θεραπείες θα μπορούν να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν με άλλα σχήματα που θα αναδεικνύονται από την έρευνα», τονίζει στην ανακοίνωση του Inserm η Φλοράνς Αντέρ, λοιμωξιολόγος του νοσοκομείο Croix-Rousse της Λυών, που θα ηγηθεί του προγράμματος Discovery.

Το Inserm ανακοίνωσε επίσης ότι παράλληλα θα ξεκινήσει ακόμη μία κλινική δοκιμή θεραπείας υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την ονομασία «Αλληλεγγύη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

22 views0 comments