Κοροναϊός: Φόβοι για δύσκολο χειμώνα με αύξηση της μεταδοτικότητας

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα, όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, αλλά τρομοκρατεί.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα, όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, αλλά τρομοκρατεί με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έξαρση των μολύνσεων με την πτώση της θερμοκρασίας.

Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δύσκολο φθινόπωρο, με το άνοιγμα των σχολείων και τον περιορισμό σε κλειστούς δημόσιους χώρους να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα σχολεία να κλείσουν τον Δεκέμβριο εφόσον υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς είναι η ηλικία των κρουσμάτων, η οποία ολοένα και μειώνεται.

«Πονοκέφαλος» η επιστροφή στα θρανία

Γονείς και εκπαιδευτικοί -με τους τελευταίους να επιφορτίζονται και με το ρόλο του παιδονόμου και του υγειονομικού επόπτη- αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων.

Η αντιπαράθεση επιστημόνων σχετικά με την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και κυρίως τις συνθήκες που θα επικρατούν στις τάξεις εντείνει τους φόβους. Πόσο μάλλον όταν με επιχειρήματα που χάνουν τη μάχη με τη λογική προσπαθούν να πείσουν ότι τάξεις με αριθμό μαθητών που αγγίζει το 25 και το 30 είναι ασφαλείς.

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά όλα δείχνουν ότι θα χτυπήσει τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια-, με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Χωρίς βέβαια να λείπουν οι αντίθετες γνώμες που προκρίνουν το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου, με το τελευταίο επιχείρημα που έχει προστεθεί στη διαμάχη να είναι ότι επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απότομη έξαρση κρουσμάτων όταν ξεκινήσει το κρύο και ο κόσμος κλειστεί σε εσωτερικούς χώρους και τα σχολεία να πρέπει να ξανα