Κοροναϊός: Ποιο είναι το νέο φάρμακο που προτείνουν οι επιστήμονες για αντιμετώπιση του κοροναϊού


Ως υποψήφιο αντι-ιικό για την αντιμετώπιση της Covid-19 προτείνεται η απροτινίνη, από Γερμανούς και Βρετανούς επιστήμονες. Το φάρμακο αυτό δείχνει να δρα κατά του SARS-CoV-2.

  • Η απροτινίνη (aprotinin) είναι ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεϊνάσης. Η απροτινίνη αδρανοποιεί και την ελεύθερη πλασμίνη και το σύμπλεγμα πλασμίνη-στρεπτοκινάση που σχηματίζεται ως ενδιάμεση ουσία κατά την θρομβολυτική θεραπεία με στρεπτοκινάση (Γαληνός, Οδηγός Φαρμάκων)

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάρτιν Μικαέλις και Γίντριχ Κίνατλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cells».

Βρήκαν ότι η απροτινίνη εμποδίζει την είσοδο του κοροναϊού στα κύτταρα και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία κατά της Covid-19.

Η απροτινίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε διάφορα είδη κυττάρων, ως αναστολείς εισόδου και αντισταθμίζοντας τους μη ρυθμισμένους κυτταρικούς αναστολείς πρωτεάσης κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων κύκλων αντιγραφής.

Η θεραπεία με αερολύματα απροτινίνης η οποία έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία για τη θεραπεία της γρίπης, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα στρατηγική για την καταστολή της αντιγραφής του ιού και του πνευμονικού τραύματος νωρίς, και για την πρόληψη της εξέλιξης της COVID-19 σε σοβαρή, συστηματική ασθένεια.

Όπως δήλωσε ο δρ Μικαέλις, «το αερόλυμα απροτινίνης έχει αναφερθεί ότι είναι υπερβολικά καλά ανεκτό στους ασθενείς με γρίπη. Συνεπώς έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, αν χορηγηθεί νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

26 views0 comments