Κοροναϊός: Έλληνας καρδιολόγος έκανε το εμβόλιο της Pfizer – Τι παρενέργειες είχε

Έλληνας καρδιολόγος που εργάζεται στις ΗΠΑ ήταν από τους πρώτους γιατρούς έκαναν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Ο Βασίλης Καρανταλής, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαϊάμι, είναι από τους πρώτους γιατρούς που έκαναν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ.

Τόνισε πως έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNΤech, καθώς είναι το μόνο που έχει πάρει έγκριση από τον FDA, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και η έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Για τυχόν παρενέργειες ανέφερε ότι: “Το μόνο που έκανα ήταν να ανέβει η θερμοκρασία μου στους 37,2, ούτε καν πυρετό. Και το έλεγξα για να δω αν αυτό που λένε στις δημοσιεύσεις είναι αλήθεια και λειτουργεί το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Και σήμερα απλά ξύπνησα με μια ελαφρά ενόχληση στον ώμο, στο σημείο που έκανα το εμβόλιο και τώρα ήδη έχει περάσει. Ένα μούδιασμα, είναι ακριβώς σαν το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο. Ένα μικρό μούδιασμα στο σημείο. Δεν είχα άλλες παρενέργειες, και τη θερμοκρασία τη μέτρησα από περιέργεια χωρίς να έχω συμπτώματα”.

Ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, υπάρχει διάστημα 21 ημερών. Στον κ. Καραντάλη δόθηκε μια κάρτα που δείχνει πότε έκανε τον εμβολιασμό και πότε πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση. Για το εμβόλιο της Μoderna το διάστημα αυτό είναι 28 ημέρες.

Για το πότε θα αποκτήσει πλήρη ανοσία ξεκαθάρισε πως:

“Άτρωτος δεν είναι κανένας ποτέ, αλλά είμαστε αρκετά προστατευμένοι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει. Εφτά ημέρες μετά την πρώτη δόση έχουμε αρκετά αντισώματα να μας προστατεύουν λίγο. Το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι αυτή που ανεβάζει την προστασία στο 95%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος παίρνοντας την πρώτη δόση, δεν μπορεί να πάρει τη δεύτερη. Δεν το έχουμε μελετήσει αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα που θα αναπτύξεις μόνο με την πρώτη δόση”.

Παράλληλα, ο κ. Καρανταλής υπογράμμισε πως θα συνεχίζει να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα παρόλο που εμβολιάστηκε.

“Δεν σταματά αυτό, κατ’ αρχήν είμαι σε νοσοκομειακό χώρο και η έκθεσή μου στον κίνδυνο είναι μεγαλύτερη αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και θα συνεχίσω και τα Χριστούγεννά μου θα τα περάσω με στενό κύκλο φίλων. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει ο πληθυσμός την ανοσία αγέλης μέσω εμβολιασμού και όχι μέσω νόσησης γιατί η νόσηση φέρνει θανάτους. Ίσως μέχρι την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ίσως μέσα καλοκαιριού”, είπε χαρακτηριστικά. Πηγή: in.gr


Δείτε περισσότερα νέα

8 views0 comments