Κομισιόν: Προσπάθεια συντονισμού των χωρών στην έξοδο από το lockdown του κορωνοϊού

Εικόνα "ξεκούρδιστης ορχήστρας" παρουσιάστηκε κατά την περίοδο της επιβολής των μέτρων περιορισμού, όπου κάθε χώρα κινήθηκε ανεξάρτητα.

Συντονισμό στη διαδικασία εξόδου από τα lockdown προσπαθούν να πετύχουν οι Βρυξέλλες, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της "ξεκούρδιστης ορχήστρας" που παρουσιάστηκε κατά την περίοδο της επιβολής των μέτρων περιορισμού, όπου κάθε χώρα κινήθηκε ανεξάρτητα.

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που ήρθε στην κατοχή των FT συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να δώσουν η μια στην άλλη έγκαιρη προειδοποίηση για το σχεδιασμό ανοίγματος καταστημάτων και συνόρων. "Κατ’ ελάχιστον, τα κράτη μέλη πρέπει να ειδοποιούν το ένα το άλλο έγκαιρα πριν από την άρση μέτρων και να λάβουν υπόψη τις απόψεις τους", σημειώνεται. "Είναι ουσιώδες να υπάρξει ενιαία προσέγγιση και πλαίσιο δράσης".

Το συγκεκριμένο non paper σημειώνει ότι "μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη όταν τα μέτρα περιορισμού αρθούν, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα γίνει αυτό".

Όπως τονίζεται η επάρκεια ΜΕΘ θα είναι ουσιαστικό κριτήριο για τη διαδικασία άρσης των lockdown, ενώ σημειώνεται ότι η «έξοδος» πρέπει να είναι σταδιακή, υπονοώντας ότι απαιτείται διάστημα ενός μηνός από το ένα βήμα στο άλλο προκειμένου να εξετάζονται οι επιπτώσεις. "Η άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά", αναφέρει το έγγραφο.

Η πρόταση των Βρυξελλών είναι να διατηρηθούν περισσότερο οι απαγορεύσεις για τις ευπαθείς ομάδες και αυτούς που έχουν συμπτώματα και ότι τα μπαρ και τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίξουν σταδιακά με περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας.

Υποστηρίζεται ότι τα δυο βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις θα πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι «η εξάπλωση του ιού έχει υποχωρήσει σημαντικά για επαρκή χρόνο» και επαρκής επάρκεια υποδομών υγείας για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα.

Επιπρόσθετα κρίσιμοι παράγοντες είναι η ικανότητα των κρατών μελών να αυξήσουν τα τεστ και να συγκεντρώνουν δεδομένα με χρήση και application από smartphones για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα και τα εξωτερικά σε δεύτερη φάση, συντονισμένα.

Εν τω μεταξύ, ο Εμμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το lockdown μέχρι τις 11 Μαίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι στη συνέχεια δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν σταδιακά, ενώ δήλωσε ότι έως τότε θα μπορούν να γίνουν τεστ σε όλους όσους έχουν συμπτώματα.

Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια. Δεν θα υπάρξουν μεγάλα φεστιβάλ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: Euro2day / iatronet.gr


Δείτε περισσότερα

8 views0 comments