Κικίλιας: Ανακοίνωσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό στα νησιά

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των νησιών από την πανδημία, αλλά και τη διαχείριση των πιθανών θετικών κρουσμάτων του κορονοϊού ανάμεσα σε τουρίστες και ντόπιους κατά τη θερινή περίοδο, ανακοίνωσαν στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής12-06-20, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η παρουσίαση του σχεδίου για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα, έγινε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, από τη Δευτέρα 15-06-20 σε 29 χώρες, ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Το σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, στη διενέργεια πολλαπλών μοριακών τεστ, τα οποία θα επεκταθούν και σε τεστ αντισωμάων, στη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 446  κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, οι οποίες θα επεκταθούν σε 664 κλίνες εάν υπάρξει ανάγκη, αλλά και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι οποίες είναι σήμερα 18, με δυνατότητα επέκτασης στις 79.

Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομιστούν με πλωτά και αναέρια μέσα σε νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας.

Δείτε τη διασύνδεση:

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενισχύθηκαν στα νησιά με γιατρούς, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί.

Δείτε ποια νοσοκομεία θα βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα, ανά υγειονομική περιφέρεια:

Τις υπηρεσίες τους στα νησιά θα προσφέρουν και 600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ενώ στις δημόσιες δομές υγείας έχουν γίνει 687 προσλήψεις (72 γιατροί και 615 νοσηλευτές) και έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι διεξαγωγή εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα πιθανά κρούσματα, να απομονώνονται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφερθούν μοριακοί αναλυτές σε νησιά, και θα υπάρξει ακτινωτός σχεδιασμός για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Για τις έκτακτες περιπτώσεις, θα επεκταθεί η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ και στα ίδια τα νησιά.

Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θα γίνεται σε μαζικές δειγματοληψίες, ενώ οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.

Τα νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλλονιά, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Ικαρία, η Σαντορίνη και η Κως θα καλύπτονται από μοριακό αναλυτή.

Κινητές και Πλωτές Ομάδες Υγείας

Σε ό,τι αφορά τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), ο κ.Κικίλιας, τόνισε ότι θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Η στρατηγική έχει τρεις άξονες, όπως είπε: τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Μέχρι σήμερα από τις ΚΟΜΥ έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν διεξαχθεί 1.577 αποστολές.

Σχετικά με τις Πλωτές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτές σήμερα είναι 9, ενώ αναμένεται η συγκρότηση ακόμη 106.

Οι έλεγχοι των πλωτών Ομάδων, θα γίνονται σε συνεργασία με Δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες και ειδικές ομάδες πληθυσμού. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.

Χάρης Θεοχάρης: “Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό”

Στο άνοιγμα της χώρας σε τουρίστες από χώρες του εξωτερικού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και διαμορφώνει τις αποφάσεις.

Έτσι, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, από 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται, όμως, για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Διαβάστε επίσης: Γρήγορο τεστ για COVID-19 μέσω smartphone

Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τον τουρισμό και στα νησιά, είπε ο υπουργός Τουρισμού, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις».

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ανακοίνωσε πως «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια», γεγονός που σημαίνει ότι θα ανοίξει ο θαλάσσιος διάδρομος με την Ιταλία ενώ θα αρχίσει να δουλεύει και η κρουαζιέρα, όχι από την 1η Ιουλίου, αλλά από τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού. Πηγή: healthview.gr


Δείτε περισσότερα

13 views0 comments