Κατατέθηκαν στη Βουλή οι αλλαγές για το clawback

Καμία ελάφρυνση στις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών διαπιστώνουν ΣΦΕΕ και PIF, παρά την κατάργηση του rebate εισαγωγής φαρμάκων στη θετική λίστα. Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η αλλαγή στον τρόπο επιμερισμού του clawback, καθώς ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα επικυρώσει αλλαγές σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άρθρα της οποίας αφορούν και στο clawback. Με εξαίρεση τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη μείωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα, προβληματίζει έντονα τον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εντάξει τις διατάξεις που σχετίζονται με το φάρμακο σε ΠΝΠ, που κατατέθηκε προς κύρωση ως σχέδιο νόμου στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένη διάταξη θεσπίζει εξαιρέσεις από την κατανομή του clawback, γενόσημα και off-patent, όσον αφορά το ποσοστό της υπέρβαση (σήμερα 10%) το οποίο κατανέμεται μόνο στις εταιρείες που παρουσιάζουν αύξηση τζίρου. Η λογική της συγκεκριμένης διάταξης βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ευκταίο να έχουμε αύξηση τζίρου από φτηνά φάρμακα διότι έτσι υπάρχει εξοικονόμηση.

Όμως αυτό δεν αρκεί για να υπάρξει μια σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα του clawback το οποίο έτσι κι αλλιώς πιέζει δραματικά τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά των καινοτόμων φαρμάκων ήταν έντονες, καθώς προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στην καινοτομία και την πρόσβαση των πολιτών σε νέες θεραπείες.

Διαβάστε επίσης: Φάρμακο για πνευμονική νόσο δοκιμάζεται για τον κορονοϊό, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Yale

Να αναφέρουμε δε ότι οι κύριοι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) στράφηκαν στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

Με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, εξέφρασαν εκ νέου την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι λόγοι αντίδρασης των δύο φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι:

  • Το μέτρο δεν μειώνει το clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο. Είναι ενδεικτικό πως, όπως έχουμε γράψει, το ύψος του εξωνοσοκομειακού clawback, δηλαδή το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης που αφορά τα φάρμακα που διατίθενται εκτός νοσοκομείων, αυξάνεται κατά́ 27% το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

  • Η αναδρομική ισχύς, από 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενισχύει την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι βασική αρχή της υγιούς επιχειρηματικότητας.

  • Δεν προσφέρει όφελος για την Πολιτεία ή θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Αντιθέτως, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το ύψος της υπέρβασης, λόγω της μεθόδου αποζημίωσης των φάρμακων που προτείνονται να εξαιρεθούν.

  • Δεν προσφέρει όφελος ούτε στη Δημόσια Υγειά ούτε στους ασθενείς.Τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με την επιστολή, ΣΦΕΕ και PIF ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει αναθεώρηση των παραπάνω αλλαγών, σημειώνοντας πως ενέχουν τον κίνδυνο χρονοβόρων νομικών αξιώσεων, λόγω της ασάφειας του ορισμού του καθεστώτος της πατέντας, της περιόδου προστασίας δεδομένων δηλαδή, για τα off-patent φάρμακα, εκείνα των οποίων έχει λήξει.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η κατάργηση του 25% ως υποχρεωτική έκπτωση για τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου στην Ελλάδα. Οι εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων θεωρούν ειρωνεία την κατάργηση αυτή όταν δεν υπάρχει μέριμνα για το clawback που θα επωμισθούν λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών τους. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

24 views0 comments