Καταργείται η μάσκα στα αεροσκάφη εντός Ε.Ε. από τις 16 Μαΐου


Η υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας στα αεροδρόμια και κατά την πτήση καταργείται από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι νέες συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαΐου 2022.

Ωστόσο, οι κανόνες για τις μάσκες ειδικότερα θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανά αεροπορική εταιρεία και μετά την ημερομηνία αυτή. Για παράδειγμα, οι πτήσεις προς ή από προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τις συστάσεις. .

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας για τα αεροπορικά ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας, αποφασίστηκε η άρση των περιορισμών. Εκτός από τις αλλαγές όσον αφορά τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές λειτουργίες, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση του φόρτου του κλάδου, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες προσώπου δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες μεταφορές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Patrick Ky.

Πότε προβλέπεται η εφαρμογή μάσκας

Οι επιβάτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μια μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95, η οποία προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα. Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας προσώπου εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους προστασίας από τη μετάδοση του COVID-19

«Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να εξετάσει έντονα το ενδεχόμενο να φοράει μάσκα προσώπου, για να καθησυχαστούν οι καθήμενοι δίπλα του» διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση.

Η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon δήλωσε ότι «η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι μαζί με τη φυσική απομάκρυνση και την καλή υγιεινή των χεριών αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης».

Οι επιβάτες ενθαρρύνονται επίσης να τηρούν μέτρα απομάκρυνσης σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση σε αυτό το θέμα: Θα πρέπει να αποφεύγουν την επιβολή απαιτήσεων απομάκρυνσης εάν αυτές είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε συμφόρηση σε άλλο σημείο του ταξιδιού των επιβατών, ιδίως εάν δεν απαιτούνται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο σε άλλα παρόμοια περιβάλλοντα. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

3 views0 comments