Κατέθεσε αίτηση έγκρισης του εμβολίου στην Ε.Ε. η Pfizer

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι πιθανό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών στις αρχές του νέου έτους.

Η Pfizer και η BioNTech υπέβαλαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για έγκριση υπό όρους του εμβολίου COVID-19. Οι εταιρείες έχουν ήδη κάνει αίτηση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι πιθανό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών στις αρχές του νέου έτους.

Η Γερμανίδα υπουργός Επιστημών Anja Karliczek δήλωσε ότι ο EMA, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με το αίτημα έγκρισης εμβολίου στις 11 Δεκεμβρίου. Λίγα 24ωρα νωρίτερα έχει προγραμματιστεί σχετική συνεδρίαση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η επίσης αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε χθες ότι κι εκείνη είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ για να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου της. Θυμίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε μία νέα τεχνολογία (mRNA εμβόλια) και στις κλινικές δοκιμές έχουν δείξει υψηλή αποτελεσματικότητα (περίπου 95%).

Η βασική τους διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται σε πολύ μεγάλη ψύξη (-70 βαθμούς Κελσίου), ενώ εκείνο της Moderna σε -20 βαθμούς. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη 7 ειδικά ψυγεία για τη φύλαξη των δόσεων της Pfizer και αναμένονται σύντομα άλλα τόσα. Πηγή: virus.com.gr


Διαβάστε επίσης:


Η πρόκληση της κρυοσυντήρησης και κρυομεταφοράς των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2


ΠΟΥ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του νέου κορονοϊού


Δείτε περισσότερα νέα

26 views0 comments