Καλά νέα Pfizer: Ετοιμάζει νέο εμβόλιο που θα αποθηκεύεται σε απλούς καταψύκτες-Πότε θα είναι έτοιμο


Όπως είναι γνωστό, το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που ανέπτυξε η Pfizer μαζί με τη γερμανική BioNTech χρειάζεται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και φύλαξης: διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου και άπαξ και βγει από την βαθιά κατάψυξη, πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Ωσστόσο, όπως δήλωσε στο Axios ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου εμβολίου, το οποίο δεν θα χρειάζεται ειδικές -και κοστοβόρες- συνθήκες αποθήκευσης, αλλά, αντιθέτως, θα μπορεί να φυλάσσεται σε απλή κατάψυξη όπως αυτή των οικιακών ψυγείων.

Σε απλή κατάψυξη

«Όπως γνωρίζετε, τα εμβόλια τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για πάνω από ένα μήνα. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση, η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους», ανέφερε ο Μπουρλά.

Μάλιστα, φάνηκε αισιόδοξος ότι το νέο σκεύασμα θα είναι έτοιμο σύντομα, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι», γεγονός που αν υλοποιηθεί θα δώσει τη δυνατότητα για ακόμα πιο εύκολο εμβολιασμό και ανάπτυξη μαζικής ανοσίας κατά του κοροναϊού.

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων

Παράλληλα, ο Μπουρλά εκτίμησε ότι το ήδη υπάρχον εμβόλιο της Pfizer προστατεύει και από τις κύριες μεταλλάξεις του κοροναϊού: «Έχουμε ήδη δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική μετάλλαξη, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι την ελέγχει καλά (τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη).

Για τη μετάλλαξη της Ινδίας, αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε. Έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία που επιτρέπει, μόλις μια παραλλαγή καταστεί πηγή ανησυχίας, να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα σε100 ημέρες και αισθάνομαι άνετα με αυτόν τον απαιτητικό στόχο, λόγω της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας του mRNA», ανέφερε. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

3 views0 comments