Καλά νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού


Νέα μελέτη καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι της νόσησης από τις παραλλαγές του κορονοϊού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.

Ο καθηγητής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης επισημαίνει για τη μελέτη:

“Μελετήθηκε εάν οι αποκρίσεις των Τ κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων (φονείς των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων) που προκαλούνται από τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax αναγνωρίζουν τις παραλλαγές του κορονοιου. Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων διατηρήθηκαν σε όλα τα ανωτέρω εμβόλια.

Αντίθετα, σημαντικές συνολικές μειώσεις παρατηρήθηκαν για τα Β κύτταρα μνήμης και τα εξουδετερωτικά αντισώματα (η πρώτη ανοσολογική απάντηση στον ιό). Περίπου 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, το 90% (CD4+) και το 87% (CD8+) των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης διατηρήθηκαν έναντι των παραλλαγών και το 84% (CD4+) και το 85% (CD8+) έναντι και της παραλλαγής Omicron”.

Και καταλήγει: “Η σχεδόν πλήρης λειτουργική διατήρηση της πλειονότητας των αποκρίσεων των Τ κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο ως άμυνα μνήμης δεύτερου επιπέδου έναντι και των πρόσφατων παραλλαγών προστατεύοντας από την νόσηση (όχι την λοίμωξη). Εμβολιαστείτε λέμε!”.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

6 views0 comments