Και όμως αναπνέει....


Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη τις τελευταίες μέρες  αφού κατά το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ με βάση τα προσωρινά στοιχεία κινήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση.

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από την αύξηση κατά 1% που πέτυχε η Ε.Ε. στο ίδιο χρονικό διάστημα γεγονός που σημαίνει πως ουσιαστικά το 2019 εξελίσσεται σε μια χρονιά όπου η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια μειώνει τη διαφορά με την Ευρώπη. 

Το πλέον ενδιαφέρον είναι όμως πως η αύξηση του ΑΕΠ προκύπτει κυρίως από αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και όχι από αύξηση της κατανάλωσης.

Ιδού τι λένε τα στοιχεία: "…αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. 

Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%...."

Αυτά είναι στοιχεία που υποδηλώνουν σαφώς βελτίωση του κλίματος και τούτο δεν είναι τυχαίο που λαμβάνει χώρα κατά το 2019 τη χρονιά που είχαμε πολιτικές εξελίξεις. Είναι φανερό πως οι προσδοκίες για τη διαφαινόμενη απομάκρυνση της αριστερής κυβέρνησης είχαν αντίκτυπο στην οικονομία αρκετούς μήνες πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η δυναμική αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο με ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα…

Η στήλη δεν αρέσκεται να μένει στην παράθεση των στατιστικών στοιχείων, αυτά είναι γνωστά και αποτυπώνουν την εικόνα της οικονομίας όπως ήταν πριν μερικούς μήνες…

Παρατηρώ τους τελευταίους μήνες στην πόλη που ζω σε ένα δρόμο 1 χιλιομέτρου περίπου, τα 3 καφέ μέχρι πρότινος να έχουν γίνει 10 περίπου. Καθώς στη γειτονιά μας δεν συχνάζουν τουρίστες μοιάζει απίθανο η τοπική ζήτηση να καλύψει την προσφορά που απαιτείται προκειμένου να καταστούν βιώσιμες όλες αυτές οι επιχειρήσεις…

Τούτο, από οικονομικής άποψης υποδηλώνει ατελέσφορη κατανομ