Καθηγητής Τσαυτάρης: Ο ήλιος «σκοτώνει» τον κοροναϊό

«Για αυτό και όλοι είναι αισιόδοξοι, αν πιάσουν οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες και βγει και λίγο έξω ο κόσμος, προφυλαγμένος από το υπεριώδες φως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Γενετικής, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Την εκτίμηση πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορούν να σκοτώσουν τον κοροναϊό μέσα σε λίγα λεπτά, εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο ΑΠΘ και Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε αναφορά στην πολυπλοκότητα των RNA ιών, όπως είναι ο κοροναϊός, επισημαίνοντας πως οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για αυτούς.

Όπως είπε, μιλώντας στον στον Real Fm Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, όλες οι μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια υγεία, να οφείλονται σε τέτοιους RNA ιούς, όπως ήταν ο SARS, ο Έμπολα, η γρίπη των πτηνών, αλλά και ο H5N1, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά, αν «ξεφύγει» μπορεί να σκοτώσει μέχρι και ένα δις κόσμου.

Ο κοροναϊός μπορεί να ξέφυγε από εργαστήριο

Εξηγώντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί αυτοί μελετώνται, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο κοροναϊός να ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, στη διάρκεια κάποιου πειράματος.

Όσον αφορά στην ευαισθησία των RNA ιών, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη και στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αποδιατάσσεται η δομή τους και στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, στις οποίες αν εκτεθούν, μέσα σε10-20 λεπτά εξουδετερώνονται. Έτσι λοιπόν όπως είπε, αν κάποιος φορέας του ιού βήξει και απελευθερωθούν σταγονίδια στον αέρα ή σε κάποια επιφάνεια, ο ιός τότε μέσα σε λίγα λεπτά εξουδετερώνεται.

«Για αυτό και όλοι είναι αισιόδοξοι, αν πιάσουν οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες και βγει και λίγο έξω ο κόσμος, προφυλαγμένος από το υπεριώδες φως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Γενετικής.

Πηγή: in.gr


Δείτε περισσότερα

7 views0 comments