Καθηγήτρια Οξφόρδης: Πολύ πιθανό ένα εμβόλιο για την COVID-19 τον Σεπτέμβριο

Είναι πεπεισμένη κατά 80% ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την ομάδα της θα είναι πετυχημένο όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο.

Καθηγήτρια της Οξφόρδης ισχυρίζεται ότι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοιού που προκαλεί την Covid-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Η Sarah Gilbert καθηγήτρια εμβολιολογίας στο University of Oxford είναι επικεφαλής ομάδας ερευνητών που προσπαθούν να ανακαλύψουν εμβόλιο για τον κορωνοιό.

Όπως δήλωσε στους Times, είναι πεπεισμένη κατά 80% ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την ομάδα της θα είναι πετυχημένο όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο. Δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα δρα το εμβόλιο με βάση άλλα πράγματα που έχουν κάνει με αυτού του είδους τα εμβόλια. Κάθε εβδομάδα που περνά έχουν περισσότερα στοιχεία να εξετάσουν, δήλωσε.

Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι ένα εμβόλιο θα χρειαζόταν μέχρι 18 μήνες για να αναπτυχθεί και να διατεθεί παγκοσμίως, αλλά η Gilbert θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία κλινικής δοκιμής αφήνοντας εθελοντές να μολυνθούν φυσικά, το γρηγορότερο.

Δήλωσε ότι εθελοντές από μέρη στα οποία δεν έχουν επιβληθεί μέτρα lockdown θα παρείχαν πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Αν ένα από αυτά τα μέρη αποδειχτεί ότι έχει υψηλό ποσοστό μετάδοσης του ιού τότε θα έχουμε πολύ γρήγορα τα στοιχεία αποτελεσματικότητας -αυτή είναι μια στρατηγική μείωσης του χρονικού διαστήματος που απαιτείται.

Η ανάπτυξη εμβολίου περίπου τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή αν όλα πάνε τέλεια, πρόσθεσε η Gilbert, αλλά προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό.

Πηγές: Independent / iatronet.gr


Δείτε περισσότερα