Κάνε το μόνος σου, αντισηπτικό gel χεριών: Τα απλά βήματα για να το φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι

Updated: Mar 14, 2020


Η έξαρση του κορονοϊού Covid-19 έχει κάνει ανάρπαστα τόσο το αντισηπτικό gel χεριών, όσο και τα αντισηπτικά μαντηλάκια. Αφήνουμε ασχολίαστη την αισχροκέρδεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τις χειρουργικές μάσκες και τα αντισηπτικά προϊόντα. Αλλά, ακριβώς επειδή η κατάσταση πια με τον κορονοϊό έχει ξεφύγει και επειδή θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, ανεξαρτήτως διαθεσιμότητάς τους στα φαρμακεία και τα supermarkets, βρήκαμε σπιτική συνταγή, για να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι το δικό μας ισχυρό αντισηπτικό. Το βασικότερο συστατικό που θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του αντισηπτικού δεν είναι άλλο από την αλκοόλη, δηλαδή το οινόπνευμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αλκοόλη θα πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 60% του προϊόντος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει και σωστή επιλογή των αιθέριων ελαίων. To tea tree, η λεβάντα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το γαρίφαλο έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επομένως καλό είναι να προτιμήσεις ένα ή περισσότερα από αυτά. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα χρειαστούμε για το "κάνε το μόνος σου αντισηπτικό" gel χεριών: Συστατικά:

  • ⅔ κούπας οινόπνευμα 95°

  • ⅓ κούπας gel aloe vera

  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree

  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σου (επιλέγεις ανάμεσα σε λεβάντα, θυμάρι, δεντρολίβανο και γαρίφαλο)

  • Καθαρό μπουκαλάκι από υγρό σαπούνι, με αντλία

  • Μικρό χωνί

Διαδικασία: Αναμειγνύεις όλα μαζί τα συστατικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν θέλεις να διαλυθεί ακόμα περισσότερο το αντισηπτικό gel, προσθέτεις λίγο αποσταγμένο νερό. Με ένα μικρό χωνί μεταφέρεις το μείγμα στο μπουκάλι με την αντλία. Έτοιμο το σπιτικό αντισηπτικό gel χεριών.

*Φυσικά μην ξεχνάς τη σπουδαιότητα του σωστού πλυσίματος των χεριών σου. Και επί πλέον: εκπαιδεύσου να μην ακουμπάς ΚΑΘΟΛΟΥ το πρόσωπό σου. Πηγή: ladylike.gr / akioe.gr


Δείτε επίσης οδηγίες για παρασκευή αντισηπτικού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πώς αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε καθάρισμα των χεριών με σαπούνι και νερό και αντισηπτικό τότε πρέπει να προτιμάτε το πρώτο.

Όταν όμως οι συνθήκες επιτρέπουν μόνο τη χρήση αντισηπτικού, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ μπορεί να σας προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια και από το να τα μεταφέρετε σε άλλους.

Ο ΠΟΥ, μάλιστα, έχει δημοσιεύσει οδηγίες για το πώς μπορείτε να φτιάξετε αποτελεσματικό αντισηπτικό μόνοι σας στο σπίτι.

Θα χρειαστείτε κατ’ αρχάς ένα δοχείο/ μπιτόνι δέκα λίτρων, για να αναμίξετε τα υλικά –στη συνέχεια μπορείτε να μοιράσετε το διάλυμα σε μικρότερες συσκευασίες. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι τα εξής:


  • 8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%)

  • 417 ml οξυζενέ 3%

  • 145 ml γλυκερίνη

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στο δοχείο το οινόπνευμα. Προσθέτετε στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ. Τέλος, ρίχνετε τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της. Έτσι αφού το αδειάσετε το γεμίζετε με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχετε βράσει και το έχετε αφήσει να κρυώσει, ανακινείτε ελαφρώς, και ρίχνετε στο μπιτόνι. Γεμίζετε το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων. Βιδώνετε το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσετε το οινόπνευμα να εξατμιστεί. Ανακατεύετε το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζετε το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τις αφήνετε 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσετε προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.

Δείτε περισσότερα

6 views0 comments