Θεραπεία σε χάπι εγκρίθηκε για την covid-19


Το «πράσινο φως» έδωσαν πριν από λίγες ώρες οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο για την χορήγηση του ερευνητικού φαρμάκου μολνουπιραβίρη (molnupiravir). Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.

Σύμφωνα με την έγκριση το συγκεκριμένο φάρμακο θα χορηγείται σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Merck υπέγραψε συμφωνία για τη διεύρυνση της παρασκευής γενόσημων του χαπιού της κατά της COVID-19

Κατά το εγκεκριμένο σχήμα, η μολνουπιραβίρη θα χορηγείται με δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ η θεραπεία αρχίζει εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διαδικασία προχώρησε με βάση δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Αναλυτικά, κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα αποθηκεύσετε εύκολα στο κινητό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα.

Προς το παρόν, το εν λόγω φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Μείζονος σημασίας κρίνεται η απόφαση, αφού εκτιμάται ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό. Επίσης, το φάρμακο εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Πλέον αναμέναται να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

16 views0 comments