Θεοδωρίδου: Χορήγηση της 3ης δόσης μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ


Την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για την 3η δόση διέλυσε σήμερα η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας στην καθιεωρωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι η χορήγησή της αναμνηστικής δόσης θα γίνει μόνο και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεχίζει την προεργασία για να καθοριστεί ποια άτομα χρειάζεται να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έκανε γνωστό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελέτης Ελλήνων επιστημόνων, από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνθρωποι άνω των 60 ετών, είναι εκείνα που έχουν ανάγκη 3ης δόσης.

Η κ Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων καθώς και στην εύλογη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το Μάιο μόλις το 7,5% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20% τον Ιούλιο!

Επανέλαβε ότι η νόσος είναι κατά κανόνα ήπια σε παιδιά και εφήβους, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Ωστόσο, σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί να γίνει εμβολιασμός με κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά της νόσου. Είπε με νόημα ακόμη ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ανάχωμα και για την εμφάνιση μεταλλάξεων.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν γίνει 30.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, έχουν γίνει 11.350.000 εμβολιασμοί και πάνω από 6 εκατ. Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (57,3% του γενικού πληθυσμού) και 5.715.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (54,5% του γενικού πληθυσμού).

Ανά ηλικιακή ομάδα η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών θα εφαρμοστεί κανονικά από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης επικουρικού προσωπικού (πλην ιατρών).

Απηύθυνε ύστατη έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να κάνουν την πρώτη δόση, επισημαίνοντας ότι το μέτρο έχει στόχο να προστατέψει τους πιο ευάλωτους. Ανέφερε ότι το ΣτΕ απάντησε αρνητικά στις προσφυγές υγειονομικών κατά του μέτρου, τονίζοντας ότι η Πολιτεία έχει προετοιμαστεί για να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύψουν. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

1 view0 comments