Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός των παιδιών προστατεύει από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο


Ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της covid-19 προστατεύει αποτελεσματικά από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC). Είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να πλήξει με φλεγμονή διάφορα σημεία του σώματος, όπως καρδιά, πνεύμονες, νεφρoύς, εγκέφαλο κλπ.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, επικαλούμενη τα αποτελέσματα νέων μελετών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

  • Νέα μελέτη του αμερικανικού κέντρου πρόσληψης νοσημάτων (CDC) οι 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 91% από αυτό το σύνδρομο. Στη μελέτη πήραν μέρος 102 άτομα με μέση ηλικία 14 ετών, από τους οποίους μόνο το 5% είχε εμβολιαστεί.

  • Ανάλογα ευρήματα υπήρξαν σε μελέτη και στη Γαλλία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Στη μελέτη πήραν μέρος 33 έφηβοι από 41 μονάδες ΜΕΘ στη Γαλλία και βρέθηκε ότι ο εμβολιασμός ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το σύνδρομο.

Η κ Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για διενέργεια αναμνηστικής 3ης δόσης σε παιδιά και εφήβους, παρά μόνο αν κάποιο πάσχει από ανοσοκαταστολή.

  • Αν ένα παιδί έχει νοσήσει συστήνεται να γίνει μόνο μία δόση, ενώ

  • αν ένα παιδί κάνει την πρώτη δόση και μέχρι να κάνει τη δεύτερη, νοσήσει, τότε δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ξανά.

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους απηύθυνε νέα πρόσκληση σε ιδιώτες παιδίατρους, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων. Μέχρι σήμερα, είπε ότι έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική με το κλείσιμο ραντεβού και σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού.

Προτεραιότητα για ραντεβού θα έχουν επίσης περίπου 440.000 άτομα, που δεν έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού για 3η δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού με 2 δόσεις περιορίζεται στο 7μηνο για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών, πλέον τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το 90%. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση να το κάνουν άμεσα διότι από τις 16 Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

5 views0 comments