Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία από τη φυσική νόσηση

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 189 νοσοκομεία των ΗΠΑ και πήραν μέρος 7.000 άτομα.

Η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι του SARS-COV-2 είναι μεγαλύτερη, από εκείνη που προκαλείται από τη φυσική νόσηση, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ. Έτσι, καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος για την covid-19, που οδηγούσε πολλούς ανθρώπους να επιδιώκουν να κολλήσουν τον ιό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Αυτά επισήμανε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη του υπουργείου Υγείας, επικαλούμενη μεγάλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 189 νοσοκομεία των ΗΠΑ και πήραν μέρος 7.000 άτομα. “Ο εμβολιασμός προσφέρει σταθερή ανοσία, μεγαλύτερη από εκείνη της φυσικής νόσησης”, ξεκαθάρισε.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS και είχε ως στόχο να διερευνήσει τα αίτια για τη διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού. Στη μελέτη πήραν μέρος 200.000 άτομα από 51 χώρες, που κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά ειδικό ερωτηματολόγιο. Όπως βρέθηκε, ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση των συμμετεχόντων ότι “δεν θα τους συμβεί”.

Η κ Θεοδωρίδου σημείωσε με νόημα ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περισσότερη ενημέρωση. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να καταβληθούν προσπάθειες αλλαγής της συμπεριφοράς των ατόμων αυτών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρώτη μεγάλη μελέτη που αφορά την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν 2 μέρες στο περιοδικό The Lancet και αφορούσε την ανάλυση δεδομένων από 728.321 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών και μέση ηλικία 52 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κάνει την 3η δόση είχαν σε σχέση με εκείνους που είχαν κάνει τις δύο δόσεις:

  • 93% είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής

  • 92% μικρότερο κίνδυνο νόσησης

  • 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτο

Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και αναμένεται να εγκρίνει τη χορήγηση της 3ης δόσης και σε άτομα κάτω των 50 ετών (6 μήνες από τη δεύτερη δόση). Μετά την έγκριση, θα γίνουν ανακοινώσεις για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για προγραμματισμό των ραντεβού.

Ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, προκειμένου να κάνουν αναμνηστική δόση για εφόσον έχουν παρέλθει 2 μήνες. Θα υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουν πάλι το ίδιο ή το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

  • Σήμερα, η χώρα μας ξεπέρασε τους 12.900.000 και 6.540.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί στο 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% των ενηλίκων. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 68,8% και 80,2%.

  • Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6.380.000 συμπολίτες μας, που αντιστοιχεί στο 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% των ενηλίκων. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 65,2% και 75%. Η Ελλάδα είναι στην 16η θέση, σε σχέση με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμένους.

  • Τις τελευταίες 7 ημέρες, περίπου 60.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 άτομα τρίτης δόσης, ενώ 350.000 έχουν λάβει αναμνηστική δόση.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

8 views0 comments