Θαυματουργό το ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναιού

Το 93% των βαριά ασθενούντων στα νοσοκομεία της Αθήνας που το έλαβαν, πήρε εξιτήριο εντός πέντε ημερών.

Σοβαρές ελπίδες γεννά το νέο φάρμακο για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν ισραηλινοί επιστήμονες και εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ και η κλινική δοκιμή του στην Ελλάδα είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κοροναϊό που αναπτύσσεται στο Τελ Αβίβ, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καθηγητή Αρμπέρ στο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε η έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του Iσραηλινού φαρμάκου

Στη συνάντηση είχε αποφασιστεί η έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Η Φάση 2 της κλινικής μελέτης επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της προηγούμενης, στο Ισραήλ, τον χειμώνα. Και σε αυτήν, ασθενείς με ήπια ή βαριά COVID έλαβαν εξιτήριο εντός λίγων ημερών.

Ο καθηγητής Αρμπέρ τόνισε ότι στόχος της έρευνας στην Αθήνα ήταν να αποδειχθεί η ασφάλεια του φαρμάκου. «Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφηκε καμία παρενέργεια», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο ρόλος της πρωτεϊνης CD4

Το πρωτοποριακό αυτό φάρμακο λαμβάνεται με εισπνεόμενο τρόπο, χαρίζοντας το πλεονέκτημα της απευθείας πρόσβασης στους πνεύμονες σε σχέση με άλλους τρόπους χορήγησης. Η εισπνεόμενη θεραπεία βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εισπνεόμενο φάρμακο βασίζεται στην πρωτεΐνη CD4, που ανιχνεύεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό. “Αγκιστρώνεται” στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη «θύελλα κυτοκινών», η οποία ευθύνεται για τη ραγδαία επιδείνωση ορισμένων ασθενών με κοροναϊό.

  • Υπενθυμίζεται ότι τη χρηματοδότηση της κλινικής αυτής μελέτης, φάσης ΙΙ έγινε από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN

Ο καθηγητής Αρμπέρ υπογράμμισε ότι η CD4 δεν επηρεάζει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά στοχεύει στον συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό, βοηθώντας τον να βρει εκ νέου την ισορροπία του.

«Το EXO-CD24 είναι ένα φάρμακο υψηλής στόχευσης. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρήκαμε ένα τρόπο αντιμετώπισης των μηχανισμών της COVID. Εξισορροπούμε τον μηχανισμό που ευθύνεται για τη ‘θύελλα κυτοκινών’ ενδογενώς, δηλαδή με εργαλεία που μας παρέχει το ίδιο το σώμα», πρόσθεσε.

H τελευταία φάση της κλινικής μελέτης

Η ομάδα του θα αρχίσει την τελευταία φάση της κλινικής μελέτης στο προσεχές μέλλον.

Ο Ισραηλινός καθηγητής ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, προειδοποιώντας ότι όσο ενθαρρυντικά και αν είναι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το σκεύασμα θα περάσει επιτυχώς από την επόμενη φάση.

Αν όμως συμβεί, δεσμεύτηκε ότι το νέο φάρμακο θα βρίσκεται γρήγορα στην αγορά και δεν θα είναι ακριβό. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

24 views0 comments