Η Johnson & Johnson ζητά έκτακτη έγκριση του εμβολίου μίας δόσης στις ΗΠΑ

Θεωρείται ότι μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Johnson & Johnson την Πέμπτη υπέβαλε στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, που χρειάζεται μόνο μια δόση και το οποίο μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι» στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Εάν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανάψει το πράσινο φως, το εμβόλιο θα είναι το τρίτο εγκεκριμένο για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μετά την έγκριση για επείγουσα χρήση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διάθεσή του» δήλωσε ο Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Johnson&Johnson.

Η εταιρεία λέει ότι θα μπορούσε να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις εντός των ΗΠΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η έγκριση θα μπορούσε να έρθει μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου η FDA συγκαλέσει ειδική ομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα των δοκιμών της Johnson & Johnson.

Το εμβόλιο είναι 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, αλλά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη των πιο σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, δήλωσε η εταιρεία, βάσει δεδομένων από τις ΗΠΑ και επτά άλλες χώρες. Όπως και ορισμένα άλλα εμβόλια, είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόλις 57% αποτελεσματικό έναντι αυτής της μετάλλαξης.

Ωστόσο, 28 ημέρες μετά το εμβόλιο, κανένας που μολύνθηκε με τον κοροναϊό δεν χρειάστηκε νοσηλεία ή πέθανε και οποιαδήποτε μόλυνση καταγράφηκε είχε ως αποτέλεσμα ηπιότερες ασθένειες..

Ενώ το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 όσο αυτά των Moderna και Pfizer, τα οποία είναι και τα δύο περίπου 95% αποτελεσματικά, το γεγονός ότι απαιτεί μόνο μία δόση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ ευεργετικό για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε κανονικά ψυγεία για μήνες και δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε υπερψυχρούς καταψύκτες όπως ορισμένα άλλα εμβόλια. Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

17 views0 comments