Η GSK ενώνει δυνάμεις με την Innovax για έρευνα και ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19


Η GlaxoSmithKline συνεργάζεται με τη Xiamen Innovax Biotech για να αξιολογήσουν νέο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που προκαλεί την πανδημία COVID-19. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Innovax να χρησιμοποιήσει την ανοσοενισχυτική ουσία της GSK (AS03) στο ανασυνδυασμένο εμβόλιο της κατά του κορονοϊού.

Η Innovax θα προσθέσει το ανοσοενισχυτικό στο εμβόλιο που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο Xiamen. Όπως και άλλα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη, βασίζεται στην ακανθώδη πρωτεΐνη του κορονοϊού. Η Innovax εξετάζει μια σειρά από μειωμένες ακανθώδεις πρωτεΐνες για τη συλλογή στοιχείων για ανοσογένεση προκειμένου να οδηγηθεί στην επιλογή του καταλληλότερου εμβολίου. Η προσθήκη της AS03 στο μείγμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πρωτεΐνης που απαιτούνται για την προστασία των ασθενών.

Η GSK έχει πρώιμες αποδείξεις ότι το AS03 μπορεί να βελτιώσει τη δράση του εμβολίου κατά της COVID-19, επισημαίνοντας ότι διαθέτει ενθαρρυντικά προκλινικά στοιχεία. Η Φαρμακευτική και η επιστημονική κοινότητα αναμένει από αυτή τη συνεργασία να προκύψουν νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες, ικανά να οδηγήσουν στο σχεδιασμό καλύτερων κλινικών στρατηγικών.

Η GSK είχε συνεργαστεί και πέρυσι με την Innovax για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, προκειμένου να αντικαταστήσει με καλύτερο εμβόλιο, το Cervarix. Η τωρινή συμφωνία μεταφέρει την συνεργασία τους στην προσπάθεια κατά της COVID-19, με τη διάθεση από πλευράς της GSK του ανοσοενισχυτικού AS03.

Ενώ η GSK ανέπτυξε το δικό της εμβόλιο κατά της πανδημίας H1N1 το 2009, επέλεξε σε αυτήν την πανδημία να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο, πρωτίστως παρέχοντας την ανοσοενισχυτική ουσία στην Clover Biopharmaceuticals και με τη συμμετοχή της σε καινοτόμες προσπάθειες για ετοιμότητα έναντι της πανδημίας. Αξιολογεί επίσης και άλλες ευκαιρίες συνεργασίας και με άλλες εταιρείες και ιδρύματα.

Σχετικά με άλλες δραστηριότητές της που σχετίζονται με την πανδημία, η GSK δηλώνει ότι αξιολογεί φάρμακα που είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά και φάρμακα που είναι εγκεκριμένα για να διαπιστώσει αν θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση της COVID-19, είτε ως άμεσα αντιιικά είτε έμμεσα στη αντιμετώπιση των επιπλοκών της ασθένειας.

Η GSK επίσης περιλαμβάνεται στις εταιρείες που διαθέτουν χημικές ενώσεις φαρμακευτικών ουσιών για να ελεγχθούν από την πρωτοβουλία «COVID-19 Therapeutics Accelerator», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, για να βρουν αποτελεσματικές ουσίες κατά του SARS-CoV-2.

Πηγή: πληροφορίες από το fiercebiotech.com


Δείτε περισσότερα

4 views0 comments