Η Biogen υπογράφει συμφωνία 3,1 δις Δολαρίων με τη Sage Therapeutics

Η Biogen ποντάρει σε μια σειρά πιθανών θεραπειών κατάθλιψης και διαταραχών της κίνησης που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η Sage Therapeutics.

Με βάση τη συμφωνία η Biogen και η Sage θα αναπτύξουν και θα εισάγουν στην αγορά από κοινού τη ζουρανολόνη, μια υπό έρευνα θεραπεία για μείζονες επιλόχειες καταθλιπτικές διαταραχές (MDD), και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι δύο εταιρείες πρόκειται επίσης να συν-αναπτύξουν το SAGE-324, ένα άλλο πειραματικό φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του βασικού τρόμου και άλλων νευρολογικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Biogen θα πληρώσει στην Sage από την αρχή 1,525 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα είναι προκαταβολή μετρητών ύψους 875 εκατομμυρίων δολαρίων και 650 εκατομμυρίων ως επένδυση στην εταιρεία.

Ανάλογα με το πως το zuranolone και το SAGE-324 θα πετυχαίνουν συγκεκριμένα ορόσημα ανάπτυξης και εμπορίας, η Sage πρόκειται να λάβει έως και 1,6 δισ. δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές ανάλογα με την επίτευξη των ορόσημων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τις κορυφαίες δυνατότητες της Biogen στη νευροεπιστήμη με τη βαθιά εξειδίκευση της Sage στην ψυχιατρική», δήλωσε ο Michel Vounatsos, διευθύνων σύμβουλος της Biogen.

«Μείζονα καταθλιπτικές διαταραχές επηρεάζουν περίπου 17 εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ οι οποίες αποτελούν κοινή συννοσηρότητα πολλαπλών νευρολογικών διαταραχών και υπάγονται στους βασικούς θεραπευτικούς τομείς της Biogen», πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ, η Biogen και η Sage θα μοιραστούν την ευθύνη και το κόστος ανάπτυξης, καθώς και τα κέρδη από τις πωλήσεις.

Εκτός των ΗΠΑ, η Biogen αναλαμβάνει, με βάση τη συμφωνία, την ανάπτυξη και την εμπορία του zuranolone, σε όλες τις χώρες εκτός από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Η ζουρανολόνη μελετάται επί του παρόντος, βρίσκεται στην φάση 3 και έχει ήδη χαρακτηριστεί από το FDA ως σημαντική εξέλιξη (breakthrough) στη θεραπείας των καταθλιπτικών διαταραχών. «Η Biogen και η Sage πιστεύουν ότι η ζουρανολόνη είναι κλινικά αποτελεσματική στις MDD με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται νέα δεδομένα που έχουν προγραμματισθεί να δημοσιευθούν το 2021», όπως ανέφεραν οι εταιρείες.

Η συμφωνία ενισχύει τον pipeline της Biogen καθώς αναμένεται επίσης και μια σημαντική απόφαση της FDA σχετικά με το ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα της το aducanumab για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Πηγή: pmlive.com


Δείτε περισσότερα νέα