Η AstraZeneca έλαβε 1,2 δις δολ. από Η.Π.Α. και υπογράφει να παραδώσει εκατομμύρια εμβόλια COVID-19

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν και άλλα υποσχόμενα προγράμματα.

Μόλις λίγες μέρες αφότου η Moderna ανέφερε θετικά πρώιμα αποτελέσματα για το εμβόλιο της κατά COVID-19, η AstraZeneca (ΑΖ) έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Την Πέμπτη, η Αγγλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε 1,2 δις δολάρια συνεισφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη, παραγωγή και παράδοση του εμβολίου της κατά COVID-19 αρχής γενομένης από το φθινόπωρο.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης SARS-CoV-2. Δεν αναπαράγεται, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στους λήπτες, λέει η AZ. Η εταιρεία ελπίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή ανοσοαπόκριση στον οργανισμό με μία δόση, παράγοντας πρωτεΐνη αιχμής για να επιτεθεί στο νέο κοροναϊό.

Η AstraZeneca έχει υπογράψει να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις μέσω των αρχικών συμφωνιών. Η συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών -μέσω του πρακτορείου HHS BARDA- έγινε σε συνέχεια βρετανικού συμφώνου που έγινε γνωστό την Κυριακή για 100 εκατομμύρια συνολικές δόσεις. Αυτό δίνει στις ΗΠΑ περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από το φθινόπωρο.

Το πρακτορείο BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), αναφέρει ότι τα χρήματα «προορίζονται να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του στόχου της Operation Warp Speed ​​να κάνει διαθέσιμες τις δόσεις έως το τέλος του 2020 και πρόσθετες δόσεις έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021». Ο Πρόεδρος Donald Trump αποκάλυψε το πρόγραμμα "Warp Speed" σε μια εκδήλωση στο Rose Garden στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Η AstraZeneca υποστηρίζει, ότι μπορεί να παράγει περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της το επόμενο έτος, αλλά σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει να επενδύει στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και αναζητά ήδη συνεργάτες. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο, αλλά η ΑΖ προχωράει στην αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής της, για να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλια όσο το δυνατό γρηγορότερα εφόσον θα καταλήξουν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές.

Εκτός από τις συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η AstraZeneca βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες κυβερνήσεις. Ασχολείται επίσης με διεθνείς ομάδες εμβολίων και υγειονομικούς φορείς για πιθανή παγκόσμια διανομή του εμβολίου και συζητά την πιθανότητα συνεργασίας με το Serum Institute of India, το μεγαλύτερο διανομέα εμβολίων του κόσμου.

Από την πλευρά της Ε & Α, η χρηματοδότηση του BARDA απαιτεί να γίνουν κλινικές δοκιμές φάσης 3 με 30.000 συμμετέχοντες, και μια παιδιατρική κλινική δοκιμή, όπως αναφέρει η AZ.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους τον περασμένο μήνα σε μια μελέτη φάσης 1/2 που δοκιμάζει το εμβόλιο σε 1.000 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών στην Αγγλία. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η AZ σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σταδιακά σε πολλές χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκαν για το εμβόλιο της Οξφόρδης θετικά δεδομένα από μια δοκιμαστική προκλινική μελέτη. Μια εφάπαξ δόση προκάλεσε χυμική και κυτταρική ανοσοαπόκριση σε μαϊμούδες μακάκους, αναφέρουν οι ερευνητές και δεν παρατηρήθηκε πνευμονία στους μακάκους που έλαβαν το εμβόλιο.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου Alok Sharma δήλωσε ότι η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να διανείμει 30 εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο και 100 εκατομμύρια συνολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα είναι το πρώτο που θα έχει πρόσβαση» εάν το εμβόλιο είναι επιτυχές, είπε ο κ Sharma.

Δείτε επίσης: Η Moderna δημοσίευσε «θετικά» πρώιμα δεδομένα για το εμβόλιο της

Εκτός από την AstraZeneca, άλλοι διεθνείς μεγάλοι φαρμακευτικοί και βιοτεχνολογικοί οργανισμοί προχωρούν με εμβόλια, με τη Moderna να δημιουργεί σημαντικό θόρυβο αυτήν την εβδομάδα με την ανακοίνωση των πρώτων ανθρώπινων δεδομένων. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν και άλλα υποσχόμενα προγράμματα.

Πηγή: fiercepharma.com


Δείτε περισσότερα

13 views0 comments