Η Όμικρον ξηλώνει τα σχέδια της τουριστικής βιομηχανίας για ανάκαμψη

Updated: Dec 3, 2021

Μαζί με την μετάλλαξη επεκτείνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Στον πάγο οι ελπίδες των επίδοξων τουριστών για τα Χριστούγεννα.

Η τουριστική βιομηχανία, η οποία μόλις έβρισκε τα πατήματά της μετά από σχεδόν δύο χρόνια καταστροφής που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, κλυδωνίζεται ξανά, καθώς οι χώρες βάζουν νέα εμπόδια στα ταξίδια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παραλλαγή «ανησυχίας» Ομικρον.

Από τις εμπορικές συνοικίες της Ιαπωνίας και τους ξεναγούς στους Αγίους Τόπους, μέχρι τα θέρετρα σκι στις Άλπεις και τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ένας γνωστός τρόμος αυξάνεται για τους ανανεωμένους περιορισμούς.

Εν τω μεταξύ, οι επίδοξοι ταξιδιώτες που επιθυμούν να βγουν στον κόσμο έχουν επιστρέψει στην παλιά ρουτίνα της ανάγνωσης νέων οδηγιών και απαιτήσεων ή και αναβολής των ταξιδιών.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σημαντική χαλάρωση των περιορισμών για τα εισερχόμενα διεθνή ταξίδια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την είσοδο στους περισσότερους ξένους υπηκόους που βρέθηκαν πρόσφατα σε οποιαδήποτε από τις οκτώ νοτιοαφρικανικές χώρες.

Ένα παρόμοιο «μπούμερανγκ» έλαβε χώρα στην Ιαπωνία και το Ισραήλ, όπου αμφότερες οι χώρες «ξαναέσφιξαν» τους περιορισμούς λίγο μετά τη χαλάρωση τους.

Αν και δεν είναι σαφές πού πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες την εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα και πολλά μέρη έκτοτε έχουν περιορίσει τα ταξίδια από την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Παρά τον συναγερμό, λίγα είναι γνωστά για την Όμικρον -εάν είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις που άργησαν να αντιδράσουν στο πρώτο κύμα της πανδημίας θέλουν τώρα να αποφύγουν λάθη του παρελθόντος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει, ωστόσο, ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έχουν περιορισμένη χρησιμότητα και «θα επιβαρύνουν πολύ τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης». Άλλοι ειδικοί λένε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα περιορίσουν τις παραλλαγές, αλλά ενδέχεται να δώσουν στις χώρες περισσότερο χρόνο για να εμβολιάσουν τους ανθρώπους.

Η αεροπορική εταιρεία easyJet με έδρα το Λονδίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι ανανεωμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνεται ήδη να βλάπτουν τις χειμερινές κρατήσεις, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Γιόχαν Λούντγκρεν είπε ότι η ζημιά δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρή όσο κατά τα προηγούμενα κύματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SAS Scandinavian Airlines είπε ότι η χειμερινή ζήτηση αυξάνεται, αλλά τώρα «πρέπει να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνουν οι νέες παραλλαγές». «Το προηγούμενο έτος, κάθε νέα παραλλαγή έφερνε μείωση στις κρατήσεις, αλλά στη συνέχεια μια αύξηση μόλις εξαφανιζόταν η έξαρση», δήλωσε η Ελεν Μπέκερ, αναλύτρια στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen. «Περιμένουμε το ίδιο μοτίβο αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τα σύνορα στους ξένους επισκέπτες πλήττει την τουριστική βιομηχανία της χώρας καθώς προετοιμάζεται για τις διακοπές του Χανουκά (σ.σ. Εβραϊκή γιορτή) και των Χριστουγέννων. Η χώρα άνοιξε τις πύλες της για τους τουρίστες μόλις τον Νοέμβριο, αφού είχε απαγορεύσει τους περισσότερους ξένους επισκέπτες από τις αρχές του περασμένου έτους. Λίγο περισσότεροι από 30.000 τουρίστες εισήλθαν στο Ισραήλ το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με 421.000 τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η πανδημία προκάλεσε ήδη συρρίκνωση του ξένου τουρισμού στην Ιαπωνία από 32 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 σε 4 εκατομμύρια πέρυσι, μια τάση που συνεχίστηκε και φέτος. Καθώς ανέκυψαν ανησυχίες για την Όμικρον, την Τετάρτη η Ιαπωνία ενίσχυσε την απαγόρευσή της για τους ξένους ταξιδιώτες, ζητώντας από τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να κάνουν νέες κρατήσεις για όλες τις πτήσεις που φτάνουν στη χώρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Φούμιο Κισίντα, πίεσε για την αποφυγή «του χειρότερου σεναρίου» και αντέστρεψε τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ίσχυαν μόλις για τρεις εβδομάδες.

Στην Ευρώπη, τα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων ανησυχούν για το πώς θα συμβαδίσουν με τις νέες απαιτήσεις, όπως η διασφάλιση ότι όλοι οι σκιέρ έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μόλυνση και ότι είναι αρνητικοί στον ιό. Πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν το προσωπικό για να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Εν τω μεταξύ, άπαντες προειδοποιούν για «μαζική» οικονομική ζημιά στον τουριστικό τομέα, εάν υπάρξουν νέα lockdown.

Άνθρωποι του τουρισμού υποστηρίζουν ότι οι οποιεσδήποτε κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με νέους περιορισμούς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα για την Όμικρον. Αλλά παραδέχονται ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, αφού αν περιμένουν μέχρι να έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα θα είναι μάλλον πολύ αργά για να σταματήσει η εξάπλωση της μετάλλαξης, σύμφωνα με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Southwest Airlines. Καθημερινές αναθεωρήσεις, περισσότεροι εμβολιασμοί Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καθημερινές αναθεωρήσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών της και ταχεία επέκταση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου για να περιορίσει την διασπορά και να προστατεύσει τους πολίτες της από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή μια σοβαρή διπλή πρόκληση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Από τη μία, βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος... Από την άλλη, αντιμετωπίζουμε μια νέα απειλή που είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον».

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τα 27 μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, με το 66% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου. Με τις BionTech/Pfizer και Moderna να παραδίδουν 360 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, θα υπάρχουν διαθέσιμες αναμνηστικές δόσεις για όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη. Εξάλλου, οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν πει ότι θα χρειαστούν περίπου 100 ημέρες για να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, εάν τα υπάρχοντα σκευάσματά τους δεν προστατεύουν από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους κατοίκους της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, και των γύρω χωρών. Η Κομισιόν προέτρεψε επίσης τα μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν για καθημερινή αναθεώρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επιβάλουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής δράσης εάν βρεθούν συστάδες της παραλλαγής Όμικρον. Πηγή: Associated Press, huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

3 views0 comments