Η τακτική Ερντογάν βλάπτει την Τουρκία: «Ρήγμα» με Δύση, προβλήματα με οικονομία, φεύγουν επενδυτές


Η όλο και πιο συγκρουσιακή από το 2016 και εντεύθεν εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα ρήγμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και έχει επιδεινώσει τα οικονομικά της προβλήματα, όμως οι αναλυτές αμφιβάλλουν αν αυτό θα τον σταματήσει.

«Διπλωματικό μπούλινγκ»

Όπως σημειώνει ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικριτές του κατηγορούν τον Ερντογάν ότι εντείνει το διπλωματικό μπούλινγκ για να χαλυβδώσει την ισλαμοεθνικιστική εκλογική βάση του, μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικών δυσχερειών που βλάπτουν τη δημοτικότητά του.

Όμως η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντά της σε μια ασταθή περιφέρεια απέναντι σε εχθρικές δυνάμεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Μέσα σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενης οικονομικής κρίσης ο Ερντογάν εξέπεμψε τις τελευταίες ημέρες προς την Ευρώπη κατευναστικές δηλώσεις, λέγοντας πως το μέλλον της Τουρκίας δεν μπορεί να διαχωρισθεί από τη Γηραιά Ήπειρο.

Όμως επί του πεδίου οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας, της οποίας στρατιωτικοί είναι παρόντες από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, περνώντας από την ανατολική Μεσόγειο, δεν παύουν να προκαλούν τον θυμό της Δύσης.

Ανησυχία στους επενδυτές